Verdachte Zakaria A. was vorige week nog getuige (UPDATE)

De verdachte van de moord op Martin Kok, Zakaria A. (24), was verdachte van de moord op Ranko Scekic in Utrecht. Dat heeft zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers bevestigd. Kuijpers wil verder niets zeggen omdat A. geen enkel contact met de buitenwereld mag hebben en in beperkingen zit.

Door Wim van de Pol

A. is voor de moord op Scekic in mei vorig jaar aangehouden in Utrecht. Eerder maakte de politie bekend dat er namen waren binnengekomen die zijn genoemd in relatie met die moord. Kuijpers zegt dat zijn cliënt betrokkenheid bij de moorden ontkent.

Volgens een betrouwbare bron komt Zakaria A. uit Utrecht-Overvecht. Hij is een bekende van Anouar B. (alias Zwartkat), een 28-jarige Utrechter die momenteel in Marokko vastzit op verdenking van de aanslag in Marrakech, waarbij een student om het leven kwam, die bij vergissing werd beschoten. De aanslag was waarschijnlijk bedoeld voor de Marokkaanse Nederlander Mustafa F..

Anouar B. is vorig jaar ook aangehouden geweest op verdenking van het plaatsen van een bom onder de auto van Martin Kok.

Wapens

Of A. nog verdachte is in de zaak van Scekic (foto) is onbekend, hij zit daarvoor niet meer in voorlopige hechtenis. Volgens een betrouwbare bron deed de politie na die aanhouding een inval in zijn woning in Utrecht-Overvecht. Daar werden twee wapens gevonden. A. was op dat moment in zijn proeftijd op vrije voeten nadat hij was veroordeeld voor een diefstal met geweld. Hij kreeg toen 9 maanden cel voor de wapens maar moest ook nog het restant van zijn straf uitzitten wat leidde tot 15 maanden cel. Hij zit hierom nu gedetineerd in de gevangenis van Alphen aan den Rijn, waar hij woensdagochtend is aangehouden.

Getuige

Heel opvallend is dat Zakaria A. vorige week door de Utrechtse politie is opgehaald en verhoord als getuige, juist in de zaak van Martin Kok.

A. was al in beeld als mogelijke verdachte voor de moord op Kok, zo wil een gerucht. Wat nu het bewijs is dat hem tot aangehouden verdachte heeft gemaakt is niet duidelijk. Mogelijk heeft het landelijk parket informatie aan het Utrechtse parket gegeven uit de verklaring van Nabil B., de verdachte van de moord op Hakim Changachi die nu kroongetuige is geworden. Ook is het mogelijk dat de politie in de gevangenis een infiltratieactie rond A. heeft opgezet.

Ridouan Taghi

De internationaal gezochte Ridouan Taghi wordt ervan verdacht opdrachtgever te zijn voor zowel de moord op Scekic als die op Kok.

Op de lijst met beschuldigingen (van anonieme herkomst) die naar verschillende media is gestuurd komt Zakaria A. ook voor. Hij wordt daarop in verband gebracht met de moord op Scekic, maar niet met die op Martin Kok. Anouar B. wordt in dat verband op die lijst wel genoemd, en die was dus ook verdachte van het plaatsen van de bom onder de auto van Kok.

Zie ook:

Door deze liquidatie ging de kroongetuige zingen

Dit is Ridouan Taghi (UPDATE)

Liquidaties: OM stapt in nieuw mega-onderzoek (UPDATE)

Redouan T. ontkent beschuldigingen kroongetuige

Nieuwe kroongetuige in reeks liquidaties (UPDATE)