Zakenvrouw opgelicht door nep-bankiers

Thecla Bodewes, eigenaar van een grote scheepswerf, is door een drie mannen voor een half miljoen euro opgelicht. De drie beloofden een lening van 5,8 miljoen euro als Bodewes tien procent van het leenbedrag zou betalen. Eén van hen deed zich voor als een ING bankmedewerker uit Hong Kong. Bodewes kreeg de lening nooit. De politie heeft de drie opgepakt nadat de telefoons van de mannen waren getapt.

Dat schrijft De Telegraaf, die het strafdossier in handen heeft, maandag. De politie weet inmiddels waar een deel van het geld van Bodewes is gebleven. Enkele tonnen staat op de rekening van een café in Leeuwarden, dat op naam staat van een van de verdachten.

ING-medewerker bestaat niet

Het OM hield de drie verdachten in juli 2013 al aan. Het gaat om de 64-jarige Assenaar Douwe S., Ferris van H. (29) uit Heerenveen en Wijbe H. (57) uit Weststellingerwerf. Hun woningen zijn doorzocht en ook zijn er kluizen bij banken geopend.

Bodewes maakte in twee tranches een bedrag van 578 duizend euro over. Toen werd ze aan het lijntje gehouden door de drie, die zeiden zeker te weten dat het geld uit Hongkong is overgemaakt. Een van de mannen deed zich voor als ene Merrijns van ING International Bank, die beweerde dat de betaling was vrijgegeven.

Uit het dossier blijkt dat volgens de ING Bank geen Merrijns werkt, en er is ook geen geld overgemaakt. De verdachten zouden allerlei stukken hebben vervalst.

‘Verdachte huurde detective in’

Volgens advocaat Theo Hiddema, die Ferris van H. bijstaat, is er echter niet genoeg bewijs in het dossier om tot een veroordeling te komen. Volgens Hiddema heeft Van H. niets met de zaak te maken, en zou hij op eigen kosten een recherchebureau hebben ingeschakeld ‘om de gangen van de twee andere betrokkenen na te gaan’ en het geld weer boven water te krijgen.

Van H. heeft twee weken in voorlopige hechtenis gezeten maar is inmiddels op vrije voeten. Hiddema wil echter dat de zaak snel begint of wordt afgeblazen, omdat hij nog altijd als verdachte wordt gezien. Daar heeft hij last van omdat er beslag ligt op zijn rekeningen.