Zakkenrollersteam: 750 aanhoudingen in negen maanden (VIDEO)

in Amsterdam heeft het “Zakkenrollersteam” van de politie in negen maanden tijd 750 aanhoudingen verricht. Afgelopen werd een 750ste verdachte opgepakt. Het team dat in politiejargon “doelgroepenteam” heet, werkt in het centrum van Amsterdam.

Voetbaltruc

De agenten richten zich vooral op kleine criminelen die in de binnenstad voortdurend bezig zijn met drugshandel of zakkenrollen. De specialiteit van het team is het herkennen van opvallend of afwijkend gedrag. Ze doen surveillance in burgerkleding en veel arrestaties zijn op heterdaad. Volgens de politie is die formule een succes.

De strafbare feiten van de aanhoudingen lopen uiteen van verdenkingen van dealen, zakkenrollerij, straatroven, maar ook misdrijven variërend van poging doodslag tot auto-inbraken en verschillende vormen van oplichting.

Bij zakkenrollerij gebruiken de dieven vaak de zogeheten “voetbaltruc”, waar het slachtoffer wordt omhelsd of in een stoeipartijtje beetgepakt door dieven al dan niet met een voetbalshirt aan (zie video onder).

Gebiedsverboden

Verdachten die voor de rechter komen krijgen vaak gebiedsverboden opgelegd om te voorkomen dat zij op een later moment weer in de fout kunnen gaan. Een gebiedsverbod kan door een rechter, officier van justitie of burgemeester worden opgelegd aan een persoon die ernstige hinder heeft veroorzaakt of strafbare feiten heeft begaan. Gebiedsverboden kunnen variëren van zes tot maximaal twaalf weken.

Als het doelgroepenteam op straat is wordt ook vaak ingezet bij spoedacties in het centrum, bijvoorbeeld als een ander team assistentie vraagt bij een vluchtende verdachte.