Zedendelinquenten in de bajes apart

De papieren NRC Next is nagegaan hoe het met de detentie van Robert M. en Richard van O. is gesteld – de twee staan vandaag weer terecht voor de rechtbank in Amsterdam. Vanaf hun aanhouding in december zijn ze in volledige afscheiding geweest in twee verschillende inrichtingen. Dat was omdat ze in beperkingen zaten waardoor contact met de buitenwereld wordt beperkt in het belang van het onderzoek. Ze mochten aanvankelijk helemaal niets lezen, nu wel, zij het geen ‘actuele lectuur’. Robert M. zat tot voor kort in een isoleercel met 24-uur camera-bewaking. Van O. zat op de afdeling Extra Zorg.

 

Gevangenissen hebben een afdeling Extra Zorg waar zedendeliquenten of andere kwetsbare gedetineerden kunnen worden beschermd. Zedendelinquenten staan onder aan de ladder in de bajes. Met name in de ‘natte ruimtes’ waar bewaarders geen toezicht kunnen houden, kunnen ze slachtoffer worden van snel geweld.

Niemand hoeft te spreken over de reden van een veroordeling maar de achtergrond van personen blijft zelden geheim bij zedendelicten.

Plaatsing in de afdeling Extra Zorg is afhankelijk van de beoordeling van de directeur van de instelling. Die afdelingen zijn afgescheiden en beschikken over meer personeel.

Overigens willen zedendeliquenten niet altijd in een dergelijke afdeling geplaatst worden omdat het stigmatiserend werkt. Op dat soort afdelingen zitten ook delinquenten die geestelijk gestoord zijn. Verder bestaat er onder zedendelinquenten ook een hiërarchische verhouding waardoor onderling ook spanningen kunnen ontstaan.

Van O. zit al langer in de Extra Zorg. Dat betekent voor hem dat hij minder bezoek kan bregen aan bibliotheek of sportzaal dan andere gedetineerden.

De mogelijkheden en onmogelijkheden die op een dergelijk afdeling worden geboden zijn sterk afhankelijk van de grootte en flexibililteit van de penitentiaire inrichting.