Zeer grote wietkwekerij in bedrijfshal Duiven

De politie Arnhem heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een zeer grote wietkwekerij ontdekt op een bedrijventerrein langs de A12 in Duiven. Er zijn vier verdachten aangehouden.

(beeld uit archief)

Risico

In een grote hal aan de Innovatie in Duiven telde de politie 6000 planten. De politie spreekt van een professionele kwekerij met verschillende ruimtes. De grootte van de kwekerij is uitzonderlijk. Doorgaans ontruimt de politie kwekerijen van een paar honderd planten. Voor de georganiseerde criminelen zijn kleinere kwekerijen een risicobeperking omdat met name in Zuid-Nederland samenwerkende overheidsinstellingen prioriteit geven aan de aanpak van wietteelt.

Dodewaard

De indruk is dat wietkwekers de laatste jaren meer dan vroeger naar Noord- en Oost-Nederland trekken als locatie voor nieuwe kwekerijen. In oktober werd in de buurt van het Gelderse Dodewaard een stekjes-kwekerij met 22.000 plantjes ontmanteld. In Noord-Nederland treedt de politie de laatste maanden wekelijks binnen in kleinere kwekerijen.

Verder onderzoek

De aangehouden verdachten zijn twee mannen van 61 en 47 jaar uit Arnhem, een 32-jarige vrouw uit Arnhem en een 23-jarige man uit Den Bosch. Het is onwaarschijnlijk dat dit viertal de leiding had over de exploitatie van de kwekerij in Duiven. De politie zegt verder onderzoek te doen naar de rol van het viertal.