Zeer hoge schadevergoeding Spelonk-zaak

De Bonairianen Kabes Melaan en Nozai Thomas, die jarenlang onschuldig vast zaten voor een dubbele moord, ontvangen een zeer hoge schadevergoeding. Aan Melaan zal de Nederlandse Staat ruim negen ton uitkeren, hij zat acht jaar lang onterecht in de cel. Thomas krijgt bijna vijf ton omdat hij vier jaar in gevangenschap doorbracht. Dat heeft het hof van justitie op Bonaire heeft bepaald.

Afgestraft

Volgens advocaten Carry Hamburger en Geert-Jan Knoops zijn de bedragen vijf keer hoger dan de standaard op de Antillen. Het hof rekent het de overheid zeer zwaar aan dat vanaf de vrijspraak van onze cliënten in november niets door de Staat is ondernomen om de slachtoffers schadeloos te stellen. 'Het hof heeft dat afgestraft', zegt Knoops.

Alibi

Melaan en Thomas werden in 2005 tot respectievelijk 24 en 8 jaar cel veroordeeld voor moord op twee broers. Nozai Thomas had echter onder druk van de politie een valse bekentenis afgelegd. Kabes Melaan had een alibi. Justitie heropende toen de zaak. In november 2013 volgde vrijspraak voor de twee.