Zeer zware straf voor drugsexport in bloemen

Een rechtbank in Preston, in het noordwesten van Engeland, heeft donderdag zeer zware celstraffen uitgedeeld aan (onder meer) Nederlanders die drugs naar Engeland exporteerden via een groothandel in bloemen. De hoofdverdachte Nederlander Mohammed B. uit Armhem (40) kreeg 36 jaar cel.

Groothandelaren

De groep runde een groothandel in bloemen in Lancashire als een dekmantel om verschillende soorten drugs en wapens naar Engeland te vervoeren. Het ging om cocaïne, heroïne, MDMA, amfetamine en softdrugs. Ze zetten daarvoor vrachtwagens in die via de Kanaaltunnel naar Engeland reden. De drugs werden verkocht aan groothandelaren in het hele Verenigd Koninkrijk.

Streefkerk

De rechterhand van Mohammed B. was Majid O. (44) een Brit, hij kreeg 26 jaar. De Nederlandse vrachtwagenchauffeur Benny P. (30) uit Streefkerk kreeg elf jaar voor zijn aandeel en vrachtwagenchauffeur Pieter M. zelfs 24 jaar. Andere verdachten hebben straffen tussen 17 jaar en 27 maanden opgelegd gekregen.

Kanaaltunnel

Het onderzoek is begonnen in maart 2014 toen bij en grenscontrole een pistool en een pistoolmitrailleur (met munitie demper en lasersight), ruim 600 kilo hasj en wiet, 60 kilo amfetamine, 50 liter vloeibare amfetamine, zes kilo cocaïne en een kilo MDMA-poeder werd aangetroffen. De Nederlander Pieter M. was de chauffeur op dit transport en kreeg 24 aar cel. Een kleine twee weken later was er een andere vangst in de truck bij de Kanaaltunnel, ook weer met verschillende soorten hard drugs. Een Nederlandse chauffeur werd hiervan vrijgesproken.

Hoog niveau

Gezamenlijk Brits en Nederlands onderzoek leidde vervolgens naar Mohammed B. die kennelijk de zending had geregeld en en geadresseerd naar onder meer een bloemenhandel. Hij werd met anderen gearresteerd in 2014. Er werden verschillende documenten in beslag genomen die erop wezen dat de groep in de drugs- en wapenhandel zeer georganiseerd te werk ging en dertien transporten naar het VK had laten komen. Ook werden grote hoeveelheden cash gedistribueerd. De Britten zien B. als een een internationale drugsdealer met contacten op hoog niveau in het VK en Europa.

Zie meer bij de NCA.