Zeeuwse wietkoning in gevecht met de staat

In de Nieuwe Revu een portret van een oude hippie die een paar jaar geleden nog tientallen miljoenen winst per jaar maakte. Hij lijkt op een ‘bandlid van Led Zeppelin’, maar heeft ook wel iets van wietzanger Armand. Meddie Willemsen (59) van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen wacht nu een gevangenisstraf en een afrekening van 9,7 miljoen euro. Had hij maar niet in die coffeeshop jarenlang 80.000 euro per dag omzet aan drugstoeristen moeten verkopen. De coffeeshop ging ten onder aan zijn eigen succes. De politie deed in 2007 een inval, in wat ooit de grootste coffeeshop ter wereld was. Jawel: teveel voorraad. 

Een criminele organisatie dus, oordeelde de oude crimefighter officier van justitie Joao Valente uit Middelburg. En ook de rechtbank. Hoewel er geen zwart geld gevonden werd en de boekhouding transparant leek. Er waren wel stroomstootwapens aangetroffen.

Er lag een te grote voorraad (130 kilo) maar Checkpoint hield zich wel keurig aan de norm van 5 gram per klant. Maar: de miljoenen draaiende coffeeshop was nooit overvallen geweest. Dat was voor officier van justitie Valente een bewijs dat banden had met de onderwereld.

Deze rechtspraak stemt overeen met het afschrikbeleid tegen drugstoerisme en coffeeshops dat in de regio wordt gevoerd. De gemeente wilde koste wat kost de ‘verkeersoverlast tegengaan van duizenden drugstoeristen die iedere dag door Terneuzen sjeesden.’ 

Voorheen werkten gemeente en Checkpoint samen, hoewel de gemeente dat nu ontkent. Criminele straathandel was weg, overlastgevende drugspanden werden door de politie gesloten en iedereen ging naar de Checkpoint.

Maar dat werd de gemeente op zeker moment allemaal té druk. Checkpoint probeerde nog een pasjessysteem in te voeren. De omzet was al met 15% gedaald. Maar het was te laat. De politie viel binnen.

Het hoger beroep in de zaak tegen Meddie Willemsen is eind mei. 

Deze week in de papieren Revu.