Taskforce moet Zeeuwen uit criminaliteit houden

Zeeland krijgt een speciale taskforce die mensen die betrokken raken bij onder andere drugshandel of schimmige vastgoeddeals uit de criminaliteit te houden. Volgens Letty Demmers, burgemeester van Vlissingen, zijn meer dan honderd Zeeuwen uit de ‘bovenwereld’ betrokken geraakt bij criminaliteit.

Dat zegt Demmers tegen de Zeeuwse krant PZC. Volgens de burgemeester gaat het om schippers en medewerkers van overslagbedrijven die meewerken aan drugssmokkel, maar ook een notaris. De aanleiding voor de taskforce is de vondst van een lading coke in fruitterminals en drijvend aan boeien in de Westerschelde.

Criminelen lenen geld uit

Ondernemers zouden betrokken raken bij criminaliteit omdat ze op zoek gaan naar kredieten bij particulieren, omdat het moeilijker is geworden leningen af te sluiten bij de bank. Een investeerder kan later medewerking eisen bij criminele activiteiten, zoals drugssmokkel.

De eerste stap is een onderzoek naar afwijkende patronen in vastgoedtransacties, scheepsbewegingen en investeringen. Dat wordt uitgevoerd door het Regionaal Informatie en Expertisecentrum bestrijding criminaliteit van Zeeland en West-Brabant, en moet in juni af zijn.