‘Zegwaard huurde Delftse crimineel in’

Multimiljonair Wim Zegwaard, die vorig jaar maart in zijn villa in Rijswijk samen met zijn vrouw werd overvallen, zou de beruchte Delftse crimineel Karel Pronk hebben betaald om zijn zaak op te lossen. Dat schrijft het maandblad Quote. Pronk kwam in 2007 vrij na een 20-jarige celstraf voor drugshandel, overvallen en moord.

Bronnen binnen het dubieuze circuit melden dat Zegwaard zijn 'vriend' Karel Pronk inhuurde, meldt Quote, maar bronnen binnen de familie zeggen juist van niet.

Voor de overval op Wim Zegwaard zitten drie verdachten vast. Het gaat om Reda N., Moustafa El-L. en Mohammed O-Y. Waarbij N. wordt gezien als hoofdverdachte.

Tering ventjes

Na de overval op Wim Zegwaard en zijn vrouw komt in het onderzoek al snel en vaak de naam van Reda N. naar voren. N. is een 25-jarige man uit Den Haag. Zegwaard neemt de verdenking snel over, zo blijkt uit een door de politie afgeluisterd telefoongesprek. Volgens maandblad Quote zou ene Lucien tegen Zegwaard hebben gezegd dat ‘het ‘goed roert’ in Den Haag, nu Zegwaard ‘weet dat Reda het gedaan heeft, samen met een gozer die ze Kikker noemen. Het zijn teringventjes die de hele boel terroriseren en die denken onaantastbaar te zijn’.

Overval Rotterdam

Vervolgens worden de jongens maandenlang in de gaten gehouden door de politie. Zo ook op 16 november 2012, bijna acht maanden na de overval op Zegwaard. Volgens Quote zetten de verdachten op dat moment in een Seat koers richting Rotterdam. Daar raken de achtervolgers ze even uiten het oog, maar later vinden ze de Seat terug in de chique Straatweg, in de wijk Hilligersberg.

De auto blijkt leeg te zijn en op dat moment is een gezin het slachtoffer van een overval. Het blijkt te gaan om het echtpaar Havinga, van de rijke familie De Ruiter, goed voor vijfhonderd miljoen en de vijfde plek in de Quote-lijst, aldus het maandblad. Het echtpaar wordt met tierips vastgebonden en zodra twee van de drie kinderen wakker worden en naar beneden lopen, krijgen ze van de overvallers te horen dat het om een oefening van papa’s werk gaat. Een van de kinderen zou zelfs een high five hebben gegeven aan een van de overvallers.

Arrestaties

Zodra de overvallers in zwarte kleding naar buiten komen rennen, beseft het observatieteam wat er aan de hand is. Na een achtervolging worden de mannen ingerekend door een arrestatieteam. Het zijn twee verdachten: Moustafa El-L. en Mohammed O-Y. Reda N. zou eerder al zijn uitgestapt, maar die wordt de volgende ochtend thuis aangehouden.

'Nooit meer vrijlaten'

N.’s advocate Chrisje Zuur, betoogt stellig dat de verdenkingen tegen haar cliënt onterecht zijn en dat de conclusies van Zegwaard ongegrond zijn. ‘Zegwaard speelt detective en weet zeker dat Reda achter de overval zit’, zegt de advocate in Quote. Een intimus betwijfelt of Zegwaard aan tunnelvisie lijdt, al erkent hij dat de Rijswijkse ondernemer er niet van wakker ligt als de drie onschuldig achter de tralies verdwijnen. ‘Wim spreekt over criminele jongens die ze op basis van hun verleden sowieso nooit meer vrij mogen laten. Hij hoopt echt dat het recht zegeviert, want dat is zijn enige kans op vergelding. Neem maar van mij aan: Wim is niet iemand die zo’n jongen liever aan een vleeshaak in zijn hal ziet hangen. Hij zou niet weten wat hij ermee moest.’ Aldus het maandblad Quote.

Twijfel over buit

Saillant detail is dat Quote verder ook meldt dat de bij de overval op Zegwaard gestolen horloges niet verzekerd waren en dat er ook veel twijfel bestaat over de totale buit. Volgens Zegwaard zou het gaan om horloges van in totaal nog geen drie miljoen euro en anderhalve ton aan contant geld. Andere berichten, waaronder die van de advocaat van Zegwaard en eerdere berichtgeving op deze site, doen vermoeden dat het om veel meer gaat.

Lees hier alles over de Zegwaard-zaak.