Zeiljacht met kleine ton aan cocaïne onderschept

Bij de Portugese eilandengroepen van de Azoren hebben de Spaanse Nationale Politie en marine op 24 augustus een zeiljacht onderschept dat met 800 kilo cocaïne onderweg was. Het jacht de Seascape voer onder Amerikaanse vlag en had drie opvarenden aan boord, die zijn allemaal aangehouden.

(beeld uit archief)

Het schip werd vervolgens naar Las Palmas op het Spaanse eiland Gran Canaria gesleept. Daar bleek dat in de wanden van het schip in totaal 800 kilo cocaïne was verstopt. De drie arrestanten hebben de Russische, Servische en Mexicaanse nationaliteit.

Toen het Spaanse marineschip het jacht tegemoet voer hees het geen vlag. Pas toen de Spanjaarden aan boord gingen bleek het schip in de Verenigde Staten te zijn geregistreerd.

Het onderzoek is door de Spaanse politie gedaan, in samenwerking met de Britse, Servische en Portugese autoriteiten. Het begon nadat er informatie was binnengekomen over een groep drugshandelaren waarbij ook de naam van het schip naar voren kwam. Het jacht was op weg naar een Spaanse haven maar werd al 200 zeemijlen ten zuidwesten van de Azoren onderschept omdat de Spanjaarden vreesden dat het midden op zee de lading op een ander schip zou overzetten.