Zeker 13 doden na rel in gevangenis (VIDEO)

In Guatemala zijn tijdens een rel in een gevangenis zeker 13 mensen om het leven gekomen. Onder hen is waarschijnlijk een Argentijnse vrouw. Verschillende slachtoffers werden onthoofd. Er werd geschoten en er werd een granaat gegooid. Er zijn rond de 1.000 politiemensen en militairen ingezet om de  partijen te scheiden.

Oud-militair

De strijd brak uit tussen twee groepen gedetineerden onderling die vochten over de controle binnen de inrichting. Onder de slachtoffers is Byron Lima, een oud-militair die op 26 de april 1998 in Guatemala aartsbisschop Juan Gerardi liquideerde. Waarschijnlijk zijn er ook leden van de groep die hem beveiligde gedood.

Vier van de slachtoffers die uit de inrichting zijn weggevoerd waren onthoofd. Eén was verbrand en drie hadden kogelwonden. Tien mensen worden verzorgd in een medische hulpvoorziening. Op het moment van de schietpartij waren er 125 vrouwen en kinderen op bezoek in de gevangenis.

Nederlander

Volgens de lokale autoriteiten werd de aanval gedirigeerd door Marvin Montiel Marín, een voormalig drugshandelaar. Hij zit een straf uit van 820 jaar omdat hij in 2008 verantwoordelijk was voor een overval op een bus waarbij 15 Nicaraguanen en een Nederlander om het leven kwamen. Die aanval vond plaats na een valse tip over een rip van cocaïne.