Plasterk telt zeker 140 jihadisten uit Nederland

Het aantal Nederlandse jihadstrijders dat naar Syrië of Irak is afgereisd, is toegenomen. Dat heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zondag in het televisieprogramma WNL Op Zondag gezegd. Volgens de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD zijn het er zeker 140. Ongeveer 30 van hen zijn teruggekeerd en circa 15 zijn daar gesneuveld of bij zelfmoordaanslagen om het leven gekomen.

Verraad

Waarschijnlijk zijn er veel meer jongeren vertrokken om te gaan strijden maar zijn die niet door de AIVD bevestigd. Er zijn ook meer mensen in beeld van wie wordt vermoed dat ze op jihad willen gaan. Plasterk vindt dat jihadisten die in Syrië of Irak hebben gevochten en terugkeren naar Nederland, een bedreiging kunnen vormen voor de samenleving. Verder is hij het eens met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die de Nederlandse jihadisten verraders heeft genoemd omdat ze de kernwaarden van de democratie en hun (groot)ouders verloochenen. 'Ze verraden alles waar we voor staan', zei Plasterk.

Kabel

Plasterk zei te werken aan een wetswijziging om meer mogelijkheden te krijgen telefoonverkeer af te tappen. Wat hij precies bedoelt werd in de WNL-uitzending niet duidelijk. Waarschijnlijk doelt hij op een uitbreiding van de mogelijkheden om inter te tappen, met name het verkeer van kabelbedrijven. Daarbij zullen de inlichtingendienst veel meer data van niet verdachte gebruikers moeten gaan opnemen om bijvoorbeeld telefoongesprekken tussen jihadisten in Nederland en Syrië te kunnen tappen.