Zeker 29 doden bij gevangenisrel Bolivia

Bij een gevangenisrel in het oosten van Bolivia zijn zeker 29 doden en meer dan 50 gewonden gevallen. Vrijdag brak een gevecht uit tussen gevangenen in een extra beveiligd gedeelte van de gevangenis. Daarbij vatte een propaantank brand, die vervolgens ontplofte. Sommige lichamen zijn daardoor ernstig verbrand.

Het gevecht ontstond nadat een groep criminelen een gat in de muur wist te maken en een rivaliserende groepering aanviel. Daarbij werden messen en machetes gebruikt, maar er werden ook gasflessen en vlammenwerpers gebruikt.

Bij de aanval vielen matrassen in brand. Ook zou een propaantank in brand zijn gevlogen, die vervolgens ontplofte. Bij deze ontploffing kwamen de meeste slachtoffers om het leven.

Lokale media melden dat na de ontploffing schoten zijn gehoord. De schietpartijen zouden voor zeker twee uur hebben geduurd. Inmiddels zou de rust weer terug zijn gekeerd. Zeker 55  gevangenen zijn in isoleercellen geplaatst vanwege hun bijdrage aan het gevecht.

Celso Parada, een ambtenaar, zegt dat door de ontploffing veel gewonden zijn gevallen. Hij zegt zeker zestig gewonden te hebben gezien, van wie de meerderheid ernstig verbrand was.

Gevangenissen in Bolivia zijn over het algemeen overbevolkt. Dat komt omdat er te veel gevangenen zijn, maar er leven ook honderden kinderen, omdat zij bij hun ouders blijven leven terwijl die hun straf uitzitten. In Bolivia mogen kinderen van onder de zes jaar in de cel van hun ouders wonen.