Zeker 40 doden in internationale mensensmokkel (VIDEO)

In een internationaal politieonderzoek dat werd gecoördineerd door Europol zijn de afgelopen maanden 29 van mensensmokkel en uitbuiting verdachte Pakistanen aangehouden. Het netwerk stuurde voornamelijk Pakistaanse migranten over de Middellandse Zee.

Semi-slavernij

Dat gebeurde via de routes Libië-Italië en Turkije-Griekenland. Het onderzoek begon in Spanje toen de politie daar een zaak begon tegen verdachten die Pakistanen in kebab-restaurants te werk stelde in semi-slavernij. De migranten kregen geen salaris of andere vergoedingen en moesten zeer lange dagen werken. Later ontdekten de autoriteiten dat ook in Polen migranten door het netwerk aan de arbeid werden gezet.

Schulden

De arbeiders waren meegenomen uit Pakistan met schone beloftes maar eenmaal in Spanje en Polen moesten ze werken om hun zogenaamde “schulden” voor de overtocht terug te betalen. De mensen werden voorzien van valse paspoorten en dito ID-kaarten. Er zijn doorzoekingen gedaan in zestig restaurants in Polen en Spanje en in 51 panden.

Goederen

Volgens Europol zijn de migranten behandeld als ‘goederen’. Ze betaalden gemiddeld 14 000 euro voor de overtocht naar Europa. De overtocht overzee gebeurde in zeer slechte vaartuigen die niet zelden vergingen. Op een bepaald schip kwamen afgelopen 15 augustus veertig mensen om het leven die stikten in een ruim waar ze waren opgesloten, nadat het schip water maakte.

Winsten werden volgens Europol geïnvesteerd in horeca in Spaanse vakantieoorden of gerepatrieerd naar Pakistan, vaak op naam van de slachtoffers.