Zeker duizend zaken opgelost door M.

Meld Misdaad Anoniem (M.) ontving in 2013 34% meer anonieme tips over witwassen, afpersing en crimineel vermogen dan in 2012. Vorig jaar werden 1900 verdachten aangehouden door meldingen bij M. Zeker duizend misdrijven werden opgelost. Dat blijkt uit een analyse van de jaarcijfers van de anonieme meldlijn. Nog steeds belt het merendeel van de tipgevers over drugshandel.

Bij Meld Misdaad Anoniem kwam in 2013 ook 83 keer concrete informatie over witwassen binnen. Veertien keer over afpersing en 114 keer over de bezittingen die met crimineel geld werden verkregen. Naar aanleiding van M.-tips werden in drugsonderzoeken werden ook crimineel geld, huizen en dure auto’s in beslag genomen.

Stijging

In totaal heeft M. het afgelopen jaar 15.700 meldingen doorgestuurd naar de politie en andere partners. Dit is een stijging van 5% ten opzichte van 2012. Mede op basis van deze M.-meldingen zijn tot op heden ruim 1.900 verdachten aangehouden, ruim 1.000 misdrijven opgelost en 126 misdrijven voorkomen, aldus M.

Drugslabs

Het is opvallend dat in 2013 het aantal gemelde drugslaboratoria (xtc en ghb) met bijna de helft is toegenomen naar 110 meldingen. Hierdoor werd een van de grootste xtc-laboratoria in Nederland ontdekt in een bedrijfspand in Rosmalen. Naar schatting werd hier dagelijks 250 liter MDMA geproduceerd, goed voor 250.000 XTC-pillen. Andere M.-tips leidden naar drugslaboratoria in Hendrik Ido Ambacht en Tilburg en naar partijen chemicaliën in Roermond en Breda.