‘Zelf koken houdt gedetineerden op rechte pad’

De magnetronmaaltijden en maaltijden uit de grootkeukens voor gevangenen in Nederland zouden moeten verdwijnen. Als gevangenen zelf koken verminderd dat de kans dat ze buiten weer in de fout gaan. Volgens het Algemeen Dagblad is dat de conclusie van een onderzoek van het wetenschappelijk bureau van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Protesten

Veel gevangenen laten eten staan omdat ze het niet lekker vinden. In 2010 waren de maaltijden aanleiding voor langdurige protesten van Belgische gevangenen in Tilburg. Ook in andere gevangenissen zijn er vaak klachten over het voedsel.

De onderzoekers stellen dat ondervoeding op jonge leeftijd en te weinig en ongezonde voeding op latere leeftijd de kans op crimineel gedrag vergroot. Tussen de 7 en 10 procent van de gedetineerden heeft bij binnenkomst al ondergewicht.

Vitamine D

Er is niet onderzocht in hoeverre gedetineerden door het huidige voedingssysteem stelselmatig slecht eten. Er zijn wel aanwijzingen daarvoor. Door gebrek aan zonlicht hebben ze ook kans op te weinig vitamine D.

Op sommige afdelingen van de Nederlandse penitentiaire inrichtingen kunnen gedetineerden op hun afdeling samen koken. De onderzoekers bepleiten dat hier meer ruimte voor komt. In Scandinavische landen is zelf koken veel gebruikelijker.