Zelfmoordpoging in Leeuwardense rechtszaal

Tijdens de rechtszitting vanochtend in het hoger beroep van de ‘moordbroers’ Marcos en Admilson R. heeft laatstgenoemde zich geprobeerd van het leven te beroven. Dat meldt Saskia Belleman, rechtbankverslaggeefster van de Telegraaf. Blijkbaar had Admilson R. een scheermesje of een daarop gelijkend voorwerp naar binnen weten te smokkelen. 

Door adequaat optreden van verschillende parketwachters kon de poging van de geboeide R. worden voorkomen. Hij werd onmiddellijk afgevoerd naar een cel in het gerechtsgebouw, waar hij werd onderzocht door een arts. Zijn verwondingen bleken mee te vallen. De zaak tegen Admilson R., alsmede die tegen zijn broer Marcos werd aangehouden.

Zelfmoordpoging in Assen

Het is eerder gebeurd dat iemand zich in een Nederlandse rechtszaal van het leven probeerde te beroven. In januari 2003 trachtte een 45-jarige man uit Nieuw Buinen in de rechtbank van Assen zelfmoord te plegen door zich met een mesvormig voorwerp in de hals te steken. Dat gebeurde nadat de rechtbank hem had veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf wegens ontucht met zijn negenjarige stiefdochter. Hoewel de man veel bloed verloor, overleefde hij de suïcidepoging.

Dertig jaar

De broers Admilson en Marcos R. zijn in 2015 door de rechtbank van Assen veroordeeld tot dertig jaar cel. Admilson kreeg ook tbs opgelegd. De rechtbank vond het bewezen dat de twee in 2012 zuiver om geldelijk gewin Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Jan en Greet Veendendaal uit Exloo hebben gedood. Moord werd niet bewezen in geval van het ombrengen van Berend Smit. De rechtbank zag wel voldoende bewijs voor moord in het geval van het ombrengen van het oudere echtpaar (77) uit Exloo. Zij werden in hun woning gewurgd. Een half jaar eerder doodden de twee broers de 55-jarige Berend Smit in het Dwingelerveld, toen deze zijn hondjes uitliet.