‘Zelfremmende politieauto’s teruggestuurd’

De Nationale Politie heeft problemen met de nieuwe zelfremmende VW Touran type 3. Het haalt volgens het Algemeen Dagblad 300 nieuwe auto’s terug naar de garage. Bij achtervolgingen of hoge snelheden laat het automatische remsysteem de wagen onverwachts vaart minderen.

Botsingen

Agenten in het hele land hebben volgens de krant hierover geklaagd. Het gaat om een veiligheidssysteem: City Emergency Brake. Dat signaleert voorliggers en remt automatisch om een botsingen te voorkomen. Juist de politie kan in sommige situaties dit effect niet gebruiken. Agenten knalden tegen het dashboard na plotselinge rembewegingen.

Uitschakelen

Er is geen onderzoek gedaan naar negatieve effecten, zodat niet bekend is of politie te laat arriveerde na 112-meldingen of verdachten erdoor heeft moeten laten gaan.

Uitschakelen van het systeem is mogelijk maar dat moet iedere keer na starten van de auto opnieuw gebeuren. De Nationale Politie laat nu het remsysteem in alle 300 nieuwe auto’s permanent uitschakelen. Dat duurt naar verwachting een aantal maanden. Eerst moet Volkswagen een oplossing panklaar hebben. Alle nog nieuw te leveren Tourans worden niet meer uitlgerust met de City Emergency Brake.