‘Zelfrijdende auto is een wapen’

De Amerikaanse geheime dienst FBI is bang dat criminelen handig gebruik gaan maken van zelfrijdende auto's. Er zouden allerlei toepassingen zijn, zoals het hacken van de auto tot de auto's omvormen tot een zelfrijdende bom. Dat blijkt uit een rapport dat in handen is van de Britse krant The Guardian.

Onder het kopje 'multitasking' staat in het rapport te lezen dat criminelen mogelijk makkelijker aanslagen kunnen plegen omdat niemand meer op de weg hoeft te letten of handen aan het stuur hoeft te houden. Daardoor kan iemand makkelijker richten en schieten.

Maar de FBI ziet ook grote voordelen in de zelfrijdende auto. In de auto's zitten allerlei sensoren verwerkt, zoals een radar, videocamera's en een gps-systeem. Op die manier kunnen auto's bij achtervolgingen moeilijker uit het zicht van de politie verdwijnen. Ook kan de politie de auto volgen zonder dat die daadwerkelijk achterna gereden hoeft te worden, waardoor ze makkelijker hinderlagen op kunnen stellen.

Daarnaast is het volgens de FBI makkelijker om 'ingewikkelde stuurmanoeuvres te maken. Daardoor kunnen politieauto's sneller op de plaats waar een misdaad is gepleegd zijn.