Kogels na het kampioenschap

Omdat Crimesite het een paar weken geleden had gemist doen we het alsnog: kijk even naar de Zembla-uitzending van programmamaker Erwin Otten over de schietpartij van het RKAVIC-elftal, die volgde op het uit de hand gelopen kampioensfeestje van RKAVIC-4 op 14 mei. De voetballers pleegden geweldplegingen op straat waarna een agent met politiehond besloot in te grijpen. Hij schoot vier keer met zijn dienstwapen omdat hij zich bedreigd voelde. Aanvoerder Michael Koomen was op slag dood. Twee andere raakten zwaargewond. Kijk naar bewakingscamerabeeld na de break.

De verklaringen van de politieman blijken achteraf niet te stroken met de beelden van de beveiligingscamera’s in de straat. Hij verklaarde onder meer: ‘Ik zag een grote woedende groep voor mij, die mij schopten op mijn armen, mijn benen en gezicht’. En: ‘De groep maakte op mij een indruk als waren ze op hol geslagen en bloed wilden zien.’

Maar op de beelden is geen woedende groep te zien. Wel is te zien hoe de agent uithaalt naar een jongen die wil weten waarom de twee anderen worden aangehouden. Die jongen slaat en schopt de agent vervolgens herhaaldelijk. 

Twee spelers uit het elftal zijn 11 november veroordeeld voor openlijke geweldpleging tegen de agent, maar kregen vanwege de grote gevolgen geen hogere straf opgelegd dan de tientallen dagen voorarrest.

De hondengeleider Fred B. blijkt eind jaren ’90 te zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf en boete voor mishandeling van een geboeide arrestant. Dit staat in een anonieme brief gericht aan een van de advocaten. Die veroordeling is bevestigd door de rechtbank.

De grote vraag die open staat is of de agent terecht zijn dienstwapen heeft gebruikt. Had de agent niet de-escalerender kunnen handelen, met pepperspray en een hond binnen handbereik? Of de agent wordt vervolgd, is nog steeds niet duidelijk. Hij werd eerst alleen als getuige gehoord, maar is inmiddels verdachte. Justitie wil eerst een reconstructie voordat zij beslist of de agent wordt vervolgd. De reconstructie staat voor januari gepland.


Of bekijk de flash versie. 

Eerdere berichten hier.