Zes aanhoudingen om ontvoering Nunspeet

Het rechercheteam dat sinds 2 december onderzoek doet naar de ontvoering van de 53-jarige makelaar Ronald Maurits in Nunspeet heeft maandag en dinsdag zes mannen aangehouden. De ontvoering werd door een buurtbewoner gefilmd.

Drunen

Te zien was hoe op de Oenenburgweg in Nunspeet het slachtoffer met vastgebonden handen in een zwarte BMW werd gezet door drie gemaskerde mannen. Daarna reden de mannen weg in een Mercedesbus, de zwarte BMW en de Mercedes van het slachtoffer. De politie vond na een half uur de Mercedesbus al leeg terug op een carpoolplaats aan de Eperweg bij Nunspeet. Dezelfde avond werd de BMW brandend teruggevonden in Overlangel en de maandag erna is de Mercedes van het slachtoffer teruggevonden in Putten. Het 53-jarige slachtoffer was 2 december urenlang vermist, tot hij rond 21.00 lopend bij zijn huis in Doornspijk aankwam. Maurits bleek in de omgeving van Drunen, in Brabant, te zijn vrijgelaten op een afgelegen locatie. Het slachtoffer is na zijn vrijlating met het openbaar vervoer naar huis gegaan. Hij verklaarde door zijn ontvoerders te zijn bedreigd en deed aangifte van ontvoering.

Breda

De politie heeft begin deze week op acht locaties doorzoekingen verricht. De aangehouden verdachten zijn twee mannen van 29 en 50 uit Breda, een 59-jarige man uit Rotterdam, een 67-jarige man uit Alphen a/d Rijn en twee mannen van 30 en 36 uit Tilburg. De zoekingen zijn verricht in zeven woningen in Breda, Tilburg, Oss, Rotterdam, Alphen a/d Rijn en er is één loods doorzocht in Oosterhout. Bij de zoekingen zijn diverse spullen in beslag genomen, waaronder twee vuurwapens.

Januari

In het onderzoek bleek dat is geprobeerd Maurits af te persen maar ook een 48-jarige man uit Ridderkerk, waar de Doornspijker zaken mee doet, was slachtoffer van pogingen tot afpersing. Dat begon in januari en beide mannen deden aangifte van de poging afpersing, gericht op hen beide, door anonieme personen. Daarna kwamen de verdachten in beeld. Het rechercheteam onderzoekt nog wat precies ieders rol is geweest bij de ontvoering en poging afpersing. Ook sluit de politie meer aanhoudingen niet uit.

Alle verdachten zijn ingesloten voor nader verhoor en onderzoek en worden morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.