Zes ambtenaren vervolgd voor omkoping

Zes ambtenaren worden strafrechtelijk vervolgd voor corruptie bij de aanbesteding van voertuigen. Het gaat om twee inkopers van de politie en vier ambtenaren van het ministerie van Defensie. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekend gemaakt.

Pon

Drie andere verdachten, twee van de politie en een medewerker van Defensie, worden niet vervolgd. Het onderzoek gat over corruptie bij het wagenparkbeheer en de aanbesteding van dienstauto’s voor de politie en Defensie. Daarbij waren de relaties en het contract van 500 miljoen euro tussen de politie en autoleverancier Pon in beeld. Dat contract is inmiddels beëindigd.

Giften

Het onderzoek door de rijksrecherche heeft geleid tot een strafdossier over ambtenaren, automobielbedrijven en medewerkers van deze bedrijven. Het gaat in totaal om 47 verdachten. De rijksrecherche onderzocht onder leiding van het Landelijk Parket van het OM verdenkingen van het aannemen van giften, die de ambtenaren opzettelijk gedaan zouden zijn vanwege hun functie en positie.

Goedkoop

Er was sprake van goedkoop leasen en huren van  auto’s, korting op onderhoud, het gebruik van tankpassen, aannemen van winterbanden en (verre) buitenlandse reizen, waaronder geheel verzorgde meerdaagse cruises op de Middellandse Zee. De verdachten hadden soms grote invloed op de aanbesteding van dienstvoertuigen en onderhielden nauwe banden met de autoleveranciers. De aanbestedingen vertegenwoordigen een waarde van honderden miljoenen euro’s.

VW Amarok

De bedrijven en hun medewerkers, onder wie directieleden en accountmanagers,  worden verdacht van het verstrekken van giften aan ambtenaren. De vervolgingsbeslissingen over de zaken tegen de bedrijven en medewerkers volgt naar verwachting binnen afzienbare tijd. De onderzochte aanbestedingen hadden betrekking op de aanschaf van 1667 VW Amaroks met bijbehorend onderhoud voor defensie en 1330 personen- en bedrijfsauto’s per jaar voor de politie. Op omkoping van een ambtenaar staat een maximum gevangenisstraf van vier jaar.

Zie ook:

Politie wil VW blijven rijden

Corruptieonderzoek bij Nationale Politie

‘Corruptie zit in top Defensie’

Corruptie bij Defensie