Zes arrestaties voor mensensmokkel

De Koninklijke Marechaussee heeft de afgelopen weken zes mannen aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De verdachten hebben vermoedelijk diverse keren Indiërs en Pakistanen met een ferry van IJmuiden naar Newcastle in Engeland laten smokkelen. In april startte de marechaussee het onderzoek nadat er twee Indiërs in een kofferbak werden aangetroffen.

De Marechaussee stuitte in april dit jaar tijdens een controle bij de ferry in IJmuiden op twee Indiërs die op het punt stonden naar Engeland te worden gesmokkeld. Het tweetal zat verstopt in de kofferbak van een auto.

Huurauto's

De auto was gehuurd door een 40-jarige man uit Kampen. Hij zou de bestuurder en bijrijder van de huurauto in totaal 800 euro hebben beloofd voor het smokkelen van de Indiërs naar Engeland. Uit het strafrechtelijk onderzoek komt naar voren dat de man uit Kampen eerder al diverse malen auto's huurde die vervolgens werden geregistreerd op de ferry naar Newcastle.

De Marechaussee heeft de 40-jarige verdachte afgelopen vrijdag aangehouden. Hij is maandag door het Landelijk Parket voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Zwolle en voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Schiphol

Op Schiphol heeft de Marechaussee eerder deze maand een 36-jarige Indiër aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij medeorganisator is van de mensensmokkel. Deze verdachte is woensdag door het Landelijk Parket voorgeleid aan de raadkamer van de rechtbank Zwolle om zijn voorlopige hechtenis met 90 dagen te verlengen.

De afgelopen weken zijn in dit onderzoek ook vier andere verdachten aangehouden in Amsterdam, Enschede en Nieuwleusen. De vier zijn inmiddels op vrije voeten, maar blijven verdachten in het onderzoek, aldus het OM.