Zes en drie jaar voor ontvoering Amstelveen

Rotterdammer Jeremy T. (30) en T. van L. (24) krijgen van de rechtbank Amsterdam zes en drie jaar gevangenisstraf voor de ontvoering, poging doodslagen zware mishandeling van een man in Amstelveen op 9 maart vorig jaar. Ze knipten onder meer de linkerpink van het slachtoffer af.

Schadevergoeding

De officier van justitie had respectievelijk zes en vier jaar geëist. De twee moeten aan het slachtoffer 5000 euro schadevergoeding betalen. Verder moet T. nog 360 dagen van een eerdere veroordeling alsnog uitzitten: hij liep in een proeftijdvan een voorwaardelijke invrijheidstellingen die invrijheidstelling wordt nu herroepen.

Geblinddoekt

Het slachtoffer werd op klaarlichte dag beschoten terwijl hij in zijn auto zat op een parkeerplaats in Amstelveen. Daarna werd hij door een aantal gemaskerde mannen onder bedreiging van het vuurwapen uit zijn auto getrokken en geblinddoekt meegenomen naar een woning in Leiden. Daar werd hij urenlang vastgehouden en op gruwelijke wijze mishandeld, waarbij zijn pink door een van de ontvoerders is afgeknipt. De ontvoerders dreigden nog meer lichaamsdelen af te knippen als de man niet een miljoen euro zou regelen. Uiteindelijk hebben de mannen hun  slachtoffer op straat in Leiden achtergelaten.

Beiden schuldig

De rechtbank acht bewezen dat T. een van de daders was van de ontvoering in Amstelveen en het slachtoffer heeft vervoerd naar Leiden. Of hij degene is geweest die op de auto van het slachtoffer heeft geschoten en of hij in de woning is geweest waar het slachtoffer zwaar is mishandeld, staat niet vast. De rechtbank houdt hem hiervoor toch verantwoordelijk, gelet op zijn grote rol bij de hele ontvoering. Voorafgaand aan de ontvoering had hij ook nog de dagelijkse bezigheden van het slachtoffer via een peilbaken onder diens auto in beeld gebracht en hij huurde de auto die voor de ontvoering werd gebruikt.

Medeplichtig

De 24-jarige Van L. is veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de ontvoering met zwaar lichamelijk letsel ten gevolg. Hij heeft een essentiële rol gespeeld bij de voorbereiding van de ontvoering: hij regelde namelijk de woning waar het slachtoffer werd vastgehouden en zwaar werd mishandeld. De rechtbank kan niet vaststellen dat hij  bij de feitelijke ontvoering in Amstelveen of in de woning in Leiden bij het slachtoffer is geweest. De rechtbank kan ook niet vaststellen dat hij zo nauw met de andere daders heeft samengewerkt dat hij als medepleger moet worden gezien. Hij wordt daarom vrijgesproken van de ontvoering, het schieten op het slachtoffer en van de zware mishandeling.

Onduidelijk

Waarom de ontvoering werd gepleegd is de rechtbank niet duidelijk geworden. Wel lijken de daders zich bezig te hebben gehouden met drugshandel. Ze meenden kennelijk dat het slachtoffer hen een groot geldbedrag moest geven. Dat zij de pink van het slachtoffer afknipten om hun eiskracht bij te zetten,  is van een gruwelijkheid die niet vaak in rechtszaken wordt gezien. De rechtbank neemt het hen daarnaast kwalijk dat zij geen openheid van zaken hebben gegeven. De ontvoering vond bovendien overdag plaats op het parkeerterrein van een sportschool, waar veel mensen aanwezig waren. Het geweld heeft ook bij de omstanders gevoelens van grote onveiligheid veroorzaakt, aldus de rechtbank.

Zie ook:

OM eist tot 6 jaar tegen vingerknippers

Pink-afknippers voor de rechter

Drie verdachten opgepakt in vingerknipzaak (UPDATE)