Zes Hongaarse vrouwenhandelaren veroordeeld

Zes Hongaarse mannen en vrouwen zijn vrijdag door de rechtbank in Amsterdam  veroordeeld voor mensenhandel, medeplichtigheid aan uitbuiting en mishandeling. Ze kregen straffen van twee tot vijf jaar.

Kwetsbare positie

Volgens de rechtbank is het bewezen dat de zes misbruik maakten van de kwetsbare positie van vier jonge Hongaarse vrouwen door hen te dwingen tot prostitutie en uit te buiten. Ze gebruikten daarbij ook geweld tegen de slachtoffers. Aan twee van de slachtoffers moet een bedrag van bijna 27.000 respectievelijk 30.000 euro aan materiële en immateriële schadevergoeding worden betaald.

Gedwongen prostitutie

De zes zijn een vader (4 jaar cel), een moeder (4 jaar cel) en hun zoon (2 jaar cel) , een tweede echtpaar (beide 5 jaar cel) en een handlanger (2 jaar cel). De zes legden met de vier vrouwen contact in Hongarije, brachten deze vervolgens naar Nederland en dwongen hen hier tot prostitutie. De opbrengsten uit de prostitutie moesten de slachtoffers afdragen. Dat de bedragen door de verdachten in Nederland werden witgewassen acht de rechtbank niet bewezen.

Vals verklaard

De rechtbank stelt dat in strafzaken, en zeker in mensenhandel zaken, er zorgvuldig dient te worden omgegaan met verklaringen van slachtoffers. De verklaringen kunnen onder druk komen te staan door wraakgevoelens, maar ook door gevoelens van angst of schaamte. In een eerder stadium had een vijfde slachtoffer vals verklaard en blijkt dat zij met psychische problemen kampt. Wegens gebrek aan voldoende bewijs is haar zaak niet meegewogen in het oordeel.

Vrije voeten

De verdachten waren op vrije voeten. De rechtbank heeft het verzoek van de officier van justitie tot onmiddellijke gevangenhouding toegewezen. De Nederlandse politie komt regelmatig Hongaren tegen die zich bezig houden met vrouwenhandel en uitbuiting middels prostitutie.
Zie:

Groot onderzoek gedwongen prostitutie

Hongaren prostitueerden Roma-vrouwen

Celstraffen voor uitbuiting vrouw