Zes jaar cel in grensrechterzaak (UPDATE)

De rechtbank in Lelystad heeft maandag de 51-jarige El Hasan D. veroordeeld tot een celstraf van zes jaar in de zogenoemde grensrechterzaak. De zes minderjarige voetballers kregen ook celstraffen opgelegd. Zij zijn volgens de rechtbank allemaal verantwoordelijk voor de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

De rechtbank neemt met deze beslissing de eis van het Openbaar Ministerie (OM) vrijwel geheel over. Het wordt de enige meerderjarige El Hasan D. (51) kwalijk genomen dat hij in plaats van in te grijpen, heeft meegedaan aan de mishandeling van Richard Nieuwenhuizen.

De grensrechter werd zondag 2 december 2012 na afloop van de wedstrijd Buitenboys B3 – Nieuw Sloten B1 mishandeld door spelers van Nieuw Sloten uit Amsterdam. Een dag later overleed Richard Nieuwenhuizen in het ziekenhuis.

Er werden zeven verdachten veroordeeld in deze zaak. Volgens de rechtbank in Lelystad zijn zij allemaal schuldig aan medeplegen doodslag. De 51-jarige D. kreeg een celstraf van zes jaar. Zijn zoon werd veroordeeld tot twaalf maanden waarvan twee voorwaardelijk. De overige verdachten moeten allemaal twee jaar de cel in waarvan een half jaar voorwaardelijk. Zij hebben een proeftijd van twee jaar en zijn veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht. Een 15-jarige jongen kreeg 30 dagen jeugddetentie waarvan 17 dagen voorwaardelijk. 

Lees hier alles over deze zaak. Hier het vonnis.