Quincy Promes tot zes jaar cel veroordeeld voor drugssmokkel

Quincy Promes tot zes jaar cel veroordeeld voor drugssmokkel

De Amsterdamse rechtbank heeft voetballer Quincy Promes tot 6 jaar cel veroordeeld voor zijn rol bij de invoer van twee grote partijen cocaïne. Medeverdachte Marylio V. krijgt dezelfde straf.

Beeld: de voormalige Ajax-voetballer Quincy Promes

Bedreiging

De Amsterdamse nieuwszender AT5 citeert woensdagmorgen uit de uitspraak: ‘Cocaïne vormt een bedreiging voor de volksgezondheid en de grootschalige handel in cocaïne kan in verband worden gebracht met zeer ernstige geweldsdelicten. Door de invoer van deze partijen cocaïne hebben Promes en Marylio V. bijdrage geleverd aan deze aantasting’, aldus de rechtbank.

‘Promes heeft in deze zaken ontkent en heeft zelf geen verklaring afgelegd. Hij heeft geen verantwoordelijkheid genomen voor wat hij heeft gedaan en inzicht gegeven in zijn beweegredenen. Dat hij geen verklaring heeft afgelegd omdat hij wilde voorkomen gedetineerd te raken verontschuldigt hem niet.’

Fantasma

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden negen jaar cel tegen Promes. Tijdens de zitting vertelde de officier van justitie dat Promes aan een account op berichtendienst Sky ECC met de naam ‘Fantasma’ kon worden gekoppeld. Dat zou zijn gebleken uit digitale gegevens die een observatieteam van de politie verzamelde. Ook zou er in berichten van anderen hebben gestaan dat Promes ‘Fantasma’ was, tekent AT5 op.

Verder zou de voormalig Ajacied hebben gezegd dat hij naast een normale telefoon nog een andere versleutelde telefoon had voor ‘zaken’. Daar zou hij meer mee verdienen dan met voetbal, zou hij gezegd hebben. Volgens de rechtbank is bewezen dat dit account van Promes was.

Aan het rollen

Samen met medeverdachte Marylio V. (32) uit Purmerend heeft Promes ruim 1.360 kilo cocaïne vanuit Brazilië naar Nederland ingevoerd. De zaak kwam aan het rollen nadat bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie informatie binnenkwam dat voormalig Oranje-international en oud-Ajacied Quincy Promes zich met cocaïnehandel bezighield. Ook zou hij cryptotelefoons bezitten en zou hij 200.000 euro in de handel hebben geïnvesteerd.

Chatgesprekken

Die informatie was aanleiding om een onderzoek te starten. In Promes’ auto werd afluisterapparatuur geplaatst en hij werd geobserveerd. De juistheid van de TCI-informatie werd bevestigd, mede door inbeslaggenomen telefoons van anderen waarin gesprekken werden aangetroffen waaraan ook de verdachten deelnamen. Uit vele chatberichten werd duidelijk dat Promes en medeverdachte Marylio V. betrokken waren bij het binnenhalen, het uithalen en verdere vervoer en verkoop van deze twee partijen cocaïne.

Naast de drugszaak, is Promes eerder al veroordeeld voor het neersteken van zijn neef. Aan hem moet hij een schadevergoeding betalen.