Zes jaar cel voor de “Kerstman”

De 72-jarige drugsbaron Robbie van L. (foto), alias de Kerstman, is veroordeeld tot 6 jaar cel wegens deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige drugshandel. Naast Van L. waren er nog 18 andere verdachten. De hoogste straf was voor Marcel B. Hij moet 11 jaar de cel in. 

De organisatie importeerde onder andere cocaïne uit de Dominicaanse Republiek. Dat gebeurde via Antwerpen. Totaal ging het om 1600 kilo coke. Ook voerde de groep grondstoffen in voor de productie van synthetische drugs. Sommige verdachten werden ook schuldig bevonden aan witwassen.

Wolf-Beretta

Het onderzoek naar de drugsbende van de Kerstman vond plaats onder de naam Wolf-Beretta. Robbie van L. speelde daarin een hoofdrol volgens het Openbaar Ministerie. Van L., die begon als brandkastkraker, zat al eerder jaren in de cel voor drugsdelicten. Van L. wordt ook ook wel de “Kerstman” genoemd, vanwege zijn uiterlijk met witte haren en baard.

60 miljoen

De “kerstman” werd in oktober 2013 aangehouden op Bonaire waar hij officieel woonachtig is. Zijn arrestatie vier jaar geleden was onderdeel van een grote actie tegen de georganiseerde misdaad in Limburg en Noord-Brabant. Daarbij werden ook militairen en geld- en drugshonden  ingezet. Van L. was niet de enige die daarbij werd opgepakt; er werden nog negen andere verdachten aangehouden. Bij doorzoekingen werden tonnen cash gevonden en wapens en drugs in beslag genomen. Bij een van de verdachten werden vijf luxe personenauto’s weggesleept. In een woning in Eindhoven vonden rechercheurs 245 kilo amfetaminepasta, 55 liter amfetamineolie en 30 kilo XTC, in totaal 6 miljoen euro waard.

Strafkorting

Het OM had tegen Robbie van L. 10 jaar cel geëist. Volgens de rechter had de “Kerstman” echter geen leidende rol in de organisatie. Mede daardoor viel de straf lager uit: 6 jaar cel. Sommige verdachten werden donderdag vrij gesproken. Anderen kregen strafkorting omdat er tot de dag van de uitspraak onredelijk veel tijd is verstreken.