Zes jaar cel voor havenmedewerker wegens cocaïnesmokkel

De 44-jarige havenmedewerker Wendell E. uit Rozenburg is tot zes jaar celstraf veroordeeld wegens betrokkenheid bij grootschalige cocaïnesmokkel. De rechtbank acht bewezen dat hij betrokken was bij drie drugstransporten met in totaal 1161 kilo cocaïne.

Wisseltrucs

E. werkte bij Europe Container Terminals, een overslagbedrijf in de Rotterdamse haven waar hij containers kon verplaatsen. Hij liet zich omkopen om wisseltrucs met containers uit te halen. Hij regelde dat containers uit verdachte landen vlakbij containers uit onverdachte landen kwamen te staan. De drugs werden dan overgeheveld.

Negen jaar geëist

Het OM eiste eerder negen jaar cel, maar de straf valt lager uit omdat de man ‘een kleine schakel in een groter geheel was’. Hij lijkt volgens de rechter niet betrokken te zijn geweest bij de organisatie van de transporten, de uithaal of het verdere vervoer van de coke.

363 kilo cocaïne

De politie betrapte E. in september 2017 op heterdaad in het bijzijn van collega’s. Toen agenten binnenvielen was de havenmedewerker achter de computer bezig met de afhandeling van een container. In die container vond de politie 363 kilo cocaïne. Wendell E. zou in totaal 94.000 euro aan zijn corrupte praktijken hebben overgehouden.