Zes jaar cel voor militair voor poging cocaïnesmokkel vanuit Curaçao

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem heeft een 34-jarige militair uit Helden tot zes jaar cel veroordeeld voor het bezit van ruim 72 kilo cocaïne. De man probeerde de partij van Curaçao naar Nederland te smokkelen, maar de drugs werden voor vertrek op de marinebasis Parera al onderschept.

Legerkist

Op 28 juni 2019 werd op marinebasis Parera op Curaçao in twee zeecontainers 72 kilo cocaïne gevonden. De drugs zaten verstopt in drie plunjebalen en in een camelbag die in een legerkist lag. Om de kist zat een hangslot, de sleutels werden later bij de moeder van de man gevonden. De zeecontainers zouden worden gebruikt om militaire goederen en militaire uitrusting naar Nederland te vervoeren. De militair had zijn spullen al op 23 juni 2019 ingeleverd om te laten verschepen en was de dag daarna naar Nederland gevlogen. De cocaïne zat verstopt tussen de spullen van de man.

Ongeloofwaardig

De militair ontkent iets met de smokkel te maken te hebben, maar de rechtbank gelooft hem niet. ‘De man heeft verschillende ongeloofwaardige verklaringen afgelegd over onder andere het aantal plunjebalen dat hij heeft ingeleverd, het moment dat hij voor het eerst hoorde over het onderzoek naar cocaïnesmokkel en het noemen van grote geldbedragen tegenover vrouwen en een gesprek dat hij met een andere man had.’ Ook is er dna-materiaal en een vingerafdruk van de militair gevonden op de spullen waar de cocaïne in verborgen zat.

‘Schandelijk’

Het Openbaar Ministerie had vijf jaar geëist, maar de rechtbank legde een hogere straf op vanwege de grote hoeveelheid cocaïne en “de schandelijke manier waarop de man misbruik heeft gemaakt van zijn positie als Nederlandse militair op Curaçao”. ‘De man wist van het ‘zero-tolerance’ beleid dat binnen Defensie geldt met betrekking tot drugs. Door cocaïne proberen te smokkelen, beschadigt hij het imago van de Koninklijke Landmacht en Defensie.’