Zes jaar cel voor moordpoging sektelid

 

Een 26-jarige man die lid is van de Orde der Transformanten moet zes jaar de gevangenis in voor een poging tot moord op een oud-lid van de sekte die zich kritisch uit had gelaten over de orde. Het slachtoffer werd in februari dit jaar in Laren met een mes in de hals gestoken. Het Openbaar Ministerie (OM) had 10 jaar tegen de dader geëist.

Vermomd met een pet, bril en pruik belde de man in februari bij het slachtoffer in Laren aan. In een bos bloemen had hij een mes verstopt. Toen hij werd binnengelaten, sloeg hij volgens de rechter vrijwel direct toe. Omstanders grepen snel in en konden het slachtoffer bevrijden. Zijn verwondingen bleven beperkt tot hoofd, hals en linkerhand.

De dader heeft verklaard dat hij bij de man langs was gegaan om te praten over de beschuldigingen aan het adres van de orde die het slachtoffer via internet had gedaan.

Kinderlijk

Het OM eiste 10 jaar cel tegen de dader, maar de rechtbank heeft rekening gehouden dat de man nogal kinderlijk en naïef is en ‘ideale lijkt na te streven die niet allemaal stroken met de harde realiteit van alledag.’ Daarnaast hield de rechtbank rekening mee dat het uiteindelijk niet tot moord is gekomen.

Orde

De Orde der Transformanten heeft ongeveer 100 leden en is naar eigen zeggen een christelijke beweging. Meer dan de helft van de leden woont bij elkaar in het Brabantse Hoeven en is overtuigd naturist. Eerder deed de Rotterdamse politie een inval bij de sekte op verdenking van het doodsteken van een Rotterdams ex-lid, dat de orde ook had beschuldigd.