Zes jaar cel voor overval met neppistool

Een 51-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor meerdere overvallen in Utrecht waarbij hij enige honderden euro’s buit maakte. Hij bedreigde personeel van drie winkels met een neppistool.

Dreigen met geweld

De overvallen vonden plaats in augustus 2018. Na een mislukte poging om een kledingwinkel te overvallen, overviel de man op dezelfde dag een andere winkel. Eerder die maand had hij ook al een winkel overvallen. In totaal heeft de man ongeveer 500 euro buit gemaakt bij de verschillende overvallen. Hij bedreigde het winkelpersoneel met een neppistool en dwong hen om geld uit de kassa in zijn tas te stoppen.

Ongewenste vreemdeling

Volgens de rechtbank heeft de verdachte nauwelijks verantwoordelijkheid genomen en wijt hij zijn acties aan zijn persoonlijke situatie. Hij is ongewenst vreemdeling verklaard. In zijn beleving is hij gedwongen tot het plegen van strafbare feiten.

De rechtbank is van oordeel dat een relatief zware celstraf van zes jaar op zijn plaats is. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank het landelijk oriëntatiepunt voor diefstal met geweld als uitgangspunt genomen. Daar staat een gevangenisstraf van twee jaar op. In deze zaak gaat het om twee overvallen en een poging.

Het vonnis.