Zes jaar cel voor poging verkrachting 94-jarige

De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdagmiddag een 39-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor aanranding en poging tot verkrachting van een 94-jarige vrouw in Eindhoven. Anders dan geëist krijgt de man geen tbs.

Geld

De man ging in maart vorig jaar via een openstaande tuindeur een woning in Eindhoven binnen. Hij pakte de 94-jarige bewoonster vast en riep dat hij geld wilde hebben. Nadat de vrouw had aangewezen waar haar portemonnee lag, pakte de man daar 25 euro uit. Vervolgens duwde hij de bewoonster naar haar slaapkamer op de bovenverdieping en eiste dat zij zich uitkleedde. Nadat de vrouw haar vest had uitgedaan, duwde de man haar op het bed, scheurde haar blouse los en greep haar borsten vast. Toen de man zijn broek aan het losmaken was, riep de vrouw hard om hulp en sloeg de man op de vlucht. Hij nam nog wel een gouden armband mee.

Mishandelingen

De vrouw hield aan de aanranding en poging tot verkrachting een kneuzing aan het borstbeen en een blauwe plek in haar gezicht over. Eerder die dag had de man al een medebewoner van de GGZ in Eindhoven in het gezicht geslagen. Direct na de woningoverval belde hij aan bij een andere man en sloeg ook hem tegen het hoofd. Hij is ook veroordeeld voor deze mishandelingen.

De vrouw was na het delict volledig in de war en werd opgenomen in het ziekenhuis. Ze zag zich genoodzaakt om na 40 jaar uit haar woning te verhuizen omdat ze zich daar niet langer veilig voelde. Volgens de rechtbank is haar leven ingrijpend veranderd.

Geen tbs

De man tussen 1991 en 2009 meer dan 30 keer veroordeeld tot onvoorwaardelijke celstraffen, onder meer voor een zeer ernstig geweldsdelict. De rechtbank legde geen tbs op zoals was geëist door de officier van justitie. In 2003 is na onderzoek vastgesteld dat de verdachte een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens heeft. Maar hij weigerde zich in deze zaak te laten onderzoeken zodat de rechtbank niet met voldoende zekerheid kon concluderen dat deze stoornis in maart 2015 nog in die mate aanwezig was dat de stoornis het handelen van de man beïnvloedde. De rechtbank legt daarom geen tbs op en kiest voor een jaar langere celstraf dan geëist.

Naast de celstraf van 6 jaar, moet de man ook nog een eerder voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf van 600 dagen uitzitten. Bovendien moet hij de 94-jarige vrouw een schadevergoeding betalen van ruim 4.000 euro.

Het vonnis.