Zes jaar voor gijzeling en marteling

Drie mannen die in februari 2012 een 26-jarige Roma uit Ede ontvoerden, hebben bij de rechtbank in Arnhem zes jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. De Hongaar, Pool en Duitser duwden het slachtoffer in een auto en martelden hem in een vakantiehuisje in het Gelderse Kesteren. Ook vroegen zij de familie van het slachtoffer om 1,5 miljoen euro losgeld, omdat zij de man anders zouden vermoorden.

De man werd ruim een dag vastgehouden en gemarteld, voor de politie hem bevrijdde. Hij kreeg onder meer stroomdraden en een notenkraker op zijn geslachtsdelen.

Tegen de verdachten waren 5,5 jaar en 6 jaar cel geëist, maar de rechtbank vond dat de drie dezelfde straf verdienden. De drie mannen zouden volgens de rechtbank speciaal uit het buitenland zijn gekomen om de ontvoering te plegen.

De daders belden met een Engelse telefoon. Daarnaast had de familie van het slachtoffer een vermoeden wie de opdrachtgever was. Getuigen hadden de drie daders eerder rond zien lopen en zagen ook hoe het slachtoffer de auto ingeduwd werd.

De politie kwam uiteindelijk door het natrekken van kentekens, gegevens van huurauto’s, telefoongegevens en een eerder gemaakte verdachte opmerking over een huis in Kesteren bij de plaats waar de man werd vastgehouden.