Zes jaar voor heroïnetransport met vliegtuigje

De rechtbank Zutphen heeft twee Duitse piloten van 31 en 32 jaar tot een gevangenisstraf van 6 jaar veroordeeld. De mannen waren op 20 januari 2017 vanuit Teuge via Duitsland op weg naar Engeland. Toen zij net boven Engeland vlogen, keerden zij terug naar Nederland.

Wetenschap

Weer terug op vliegveld Teuge, bleek dat zij twee koffers aan boord hadden met daarin 60 kilo heroïne. De zaak draaide om de vraag of de piloten wetenschap van de inhoud van de koffers hadden. Zo ja dan maakten ze zich schuldig aan opzettelijk uitvoeren, vervoeren en bezitten van heroïne.

Beide piloten zeiden niet te hebben geweten dat er heroïne in de koffers zat.

Onaanemelijk

De rechtbank oordeelt dat het niet anders kan dan dat de piloten wisten dat zij iets illegaals aan het vervoeren waren. Door de koffers in een hotel aan te nemen en deze zonder controle op de inhoud in het vliegtuig te laden en naar het buitenland te vliegen, hebben ze bewust het risico genomen dat de koffers heroïne zouden bevatten, vindt het rechtbank. Dat zij dachten dat het zou gaan om documenten, legale zaken dus, vindt de rechtbank gelet op het bewijs volstrekt onaannemelijk. De rechtbank kan niet vaststellen dat de piloten ook wisten dat het specifiek heroïne betrof. Toch veroordeelt zij de piloten voor de drugs.

Hogere straf dan geëist

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van vijf jaar. De hoogte van de straf hangt af van de hoeveelheid drugs. In geval van uitvoer van meer dan 20 kilogram heroïne is de richtlijn een gevangenisstraf van 5 jaar. Omdat de hoeveelheid 60 kilo was geeft de rechtbank een hogere straf: zes jaar.

Het is vaker gebleken dat kleine vliegvelden kwetsbaar zijn voor drugs- en mensensmokkel. Voor de rechtbank moet het voor iedereen duidelijk zijn dat ‘dit gedrag grote strafrechtelijke risico’s met zich brengt’.