Zes jaar voor vrieskist-moord op moeder

De man uit Waalre die zijn moeder doodde en haar in een vrieskist verstopte heeft van de rechtbank in Den Bosch zes jaar cel opgelegd gekregen. De 42-jarige doodde zijn moeder door haar te verstikken.

Honden

De politie ging na een melding op 7 augustus vorig jaar de woning van de vrouw in Aalst binnen en trof daar de verdachte aan, die vertelde dat hij zijn moeder om het leven had gebracht en dat ze in een koelkast in de kamer ernaast lag. Verdachte heeft later aangegeven dat hij zijn moeder op 30 juli 2014 om het leven had gebracht door kussenslopen en vuilniszakken over haar hoofd te trekken en die met een touw aan te trekken. Ook sloeg hij haar met een pan op haar hoofd. Toen hij er zeker van was dat ze dood was, legde de man zijn moeder in een vrieskist. In een andere vrieskist lagen twee honden die hij had gedood.

Op verzoek

Volgens de man had hij zijn moeder niet vermoord, maar was er sprake van ‘levensbeëindiging op verzoek’. De vrouw zou naar zijn zeggen een einde aan haar leven hebben willen maken en zou haar zoon gevraagd hebben daarbij te helpen. Ook zouden ze hebben gesproken over de manier waarop zij uit het leven zou kunnen stappen. De rechtbank acht het aannemelijk dat er in de beleving van de man sprake was van een doodswens bij zijn moeder en dat hij op haar verzoek uitvoering heeft gegeven aan die wens. Voor ‘levensbeëindiging op verzoek’ zoals bedoeld door de wetgever, is dit echter niet voldoende. Behalve de man, was namelijk niemand op de hoogte van de doodswens van de vrouw. Daarbij komt onder meer dat de wijze waarop zij om het leven kwam, niet in overeenstemming is met de methoden die zij met haar zoon besprak. Daarom acht de rechtbank het alternatief ten laste gelegde ‘levensbeëindiging op verzoek’ niet bewezen en acht zij de man schuldig aan moord.

Levensvreugde

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij zijn moeders recht op leven heeft ontnomen. Weliswaar leek zij – met name door haar fysieke beperkingen en handicaps door een herseninfarct – nog weinig waarde aan het leven te hechten, maar er had verbetering in haar situatie kunnen komen. Hierdoor had zij mogelijk weer levensvreugde kunnen vinden, vindt de rechtbank. De man heeft haar die mogelijkheid ontnomen door haar om het leven te brengen in plaats van hulp te zoeken om haar uit de neerwaartse spiraal in het leven te halen.

Persoonlijkheidsstoornis

De officier van justitie eiste acht jaar cel. De rechtbank komt tot een lagere straf vanwege een aantal strafmatigende omstandigheden. De man handelde vanuit zijn oprechte veronderstelling dat bij zijn moeder sprake was van een weloverwogen en duurzame wil om haar leven te beëindigen. Zij deed een dringend beroep op hem om haar daarbij te helpen. Ook beschouwt de rechtbank de man als verminderd toerekeningsvatbaar omdat een psycholoog en psychiater vaststelden dat hij een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft.

 

Zie het vonnis.