Zes jaar voor vuren op agent

In hoger beroep is dinsdag een 47-jarige man door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor het schieten op een politieman en voor illegaal wapenbezit. De man schoot tijdens een inval door een arrestatieteam, op 30 november 2012.

Slaapkamerdeur

Het arrestatieteam Zuid-Nederland stapte het huis van de man in Tilburg binnen omdat hij een week eerder met een wapen een vrouw zou hebben bedreigd, dat zou zijn gegaan om een drugsruzie. Op het moment dat de man lawaai hoorde is hij uit bed gestapt, heeft een doorgeladen wapen gepakt, zijn slaapkamerdeur geopend, en heeft hij van korte afstand op de politieman geschoten die als eerste boven was. De kogel kwam, net in de rand van zijn kogelwerende vest terecht, waardoor de politieman een gekneusd sleutelbeen opliep.

Per ongeluk

De man beweert dat hij na het openen van de slaapkamerdeur een fel licht in zijn ogen kreeg. Hij zou zijn rechterarm omhoog hebben gedaan, om zijn ogen te beschermen en door die beweging is het pistool per ongeluk afgegaan. Uit de verklaringen van de leden van het arrestatieteam, een reconstructie en resultaten van een onderzoek van het NFI aan het wapen concludeert het hof dat het geen ongeluk was. De man heeft bewust geschoten op de politieman met de bedoeling hem te doden, aldus het gerechtshof.

Putatief noodweer

De verdediging voerde ook aan dat er sprake zou zijn van “putatief noodweer”. De man zou in de, achteraf onjuiste, veronderstelling zijn geweest dat er inbrekers of overvallers in de woning waren, waartegen hij zichzelf en zijn gezin zou moeten beschermen. Dat verweer heeft het hof verworpen. Het staat volgens het hof vast dat bij het forceren van de deur en ook bovenaan de trap het arrestatieteam herhaaldelijk en luid ‘politie’ heeft geroepen. Dit moet de man gehoord hebben en geweten hebben dat er geen inbrekers waren, aldus het hof.

Poging doodslag

Er was sprake van een poging tot doodslag, schrijft het hof. Bij het opleggen van de straf heeft het hof het de man zwaar aangerekend dat hij bewust en op korte afstand heeft geschoten op een politieagent. Het had niet veel gescheeld of de agent was dodelijk getroffen. Het schietincident heeft een grote impact op de agent gehad en hij heeft besloten zijn werkzaamheden als lid van het arrestatieteam neer te leggen. Ook heeft het hof er strafverzwarend rekening mee gehouden dat de man in het illegale bezit van een pistool was.

Vrijspraak van bedreiging

Het hof komt niet tot zeven jaar gevangenisstraf die de rechtbank Zeeland-West-Brabant op 28 november 2013 oplegde. Oorzak is onder meer dat het hof de man, wegens gebrek aan bewijs, vrijspreekt van de eerdere bedreiging met een wapen van een vrouw.

Lees ook het arrest.