Zes lijken in Mexicaanse greppel

De Mexicaanse politie heeft in de stad Acapulco tenminste zes stoffelijke overschotten gevonden, die waren gedumpt in een greppel in de buurt van een toeristenresort. Hiermee lijkt aan het aan drugshandel gerelateerde geweld in het land nog lang geen einde te zijn gekomen.

Lichamen achtergelaten

De zes lijken werden zaterdag gevonden in een regenwatertoevoer naar een van de belangrijkste baaien van de populaire toeristenstad Acapulco. Volgens de openbaar aanklager zijn de zes lichamen daar in de laatste drie weken achtergelaten. Dit meldt Nu.nl vanmorgen.

Bloedigste staat

Acapulco ligt in Guerrero, dat wordt beschouwd als de bloedigste staat van het land. Naar schatting zijn er in 2016 zeker 1500 moorden met vuurwapens gepleegd, en raakten er honderden mensen vermist. Veel van hen werden teruggevonden in massagraven. De geweldsspiraal is de hevigste sinds 2011, toen de moordstatistieken in Mexico een dieptepunt bereikten.

Heroïne voor Amerikanen

Het geweld is onderdeel van een al jaren aanhoudende drugsoorlog tussen criminele groepen, die zich bezighouden met de productie van heroïne. De drugs zijn voornamelijk bestemd voor de Amerikaanse markt. Die wordt overspoeld met het product. In de VS sterven momenteel meer mensen aan een overdosis van de drug, dan aan vuurwapengeweld of auto-ongelukken: in 2015 waren er 52.000 dodelijke slachtoffers. Zelfs scholen nemen nu maatregelen tegen heroïne, door een anti-gif tegen het middel in de EHBO-doos beschikbaar te hebben.