Zes ton cocaïne onderschept in Colombia (VIDEO)

In Colombia is in de havenstad Baranquilla door de politie 6.134 kilo cocaïne in beslag genomen. Dat maakten de autoriteiten zondag bekend. De drugs waren bestemd voor de Spaanse havenplaats Algeciras.

Golfkartel

Minister van Defensie, Luis Carlos Villegas, heeft tegen media gezegd dat het gaat het om de op twee na grootste drugsvangst ooit op Colombiaans grondgebied. Villegas: ‘De drugs komen van het Golfkartel en andere organisaties die in het noorden en oosten van het land opereren. De cocaïne zat in een container.

Overdreven

In Spanje zou de voorraad volgens Villegas ‘meer dan 200 miljoen euro’ waard zijn, een kiloprijs van bijna 33.000 euro. Dat is mogelijk wat overdreven. De prijs in Europa staat onder grote druk doordat er de laatste jaren steeds meer cocaïne wordt aangevoerd omdat er in Colombia veel cocaïne op de markt is.

Het Golfkartel (of clan del golfo) wordt vermoedelijk geleid door Dairo Antonio Usuga. Het komt voort uit een netwerk van extreemrechtse paramilitairen die onder ex-president Alvaro Uribe tussen 2003 en 2006 werden gedemobiliseerd. Colombia is momenteel de grootste producent van zowel cocabladeren en cocaïne.

Zie: Coca-boom in Colombia met gevolgen in Nederland

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos tweette een video: