Zes ton cocaïne onderschept op volle zee (VIDEO)

De Amerikaanse kustwacht blijkt op 1 september een half-duikboot met ongeveer 6.000 kilo cocaïne te hebben onderschept op een niet nader genoemde lokatie ter hoogte van de kust van Colombia in de Stille Oceaan.

Het vaartuig was waargenomen tijdens een normale patrouille door een vliegtuig van de Amerikaanse marine, aldus de U.S. Coast Guard. Daarna werd een vaartuig van de kustwacht naar de lokatie gedirigeerd. De half-duikboot (semi-submersible of SPSS) was ongeveer 13 meter lang. Aan boord was een bemanning van vier.

Er is 1,1 ton van de drugs aan boord gebracht van het schip van de kustwacht. De rest kon niet direct veilig uit het duikbootje worden gehaald omdat het niet stabiel lag.

Recent werd onder leiding van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) bij Colombia een andere half-onderzeeboot onderschept. Dergelijke vaartuigen, die net onder de waterlijn varen, vertrekken vooral vanaf de Colombiaanse westkust. De kust bestaat daar uit moeilijk toegankelijke mangrovebossen met veel mogelijkheden om grote hoeveelheden cocaïne te verbergen en over te laden op vaartuigen.