Zes ton hasj gepakt in Marokko

In de buurt van de Marokkaanse plaats Errachidia heeft de gerechtelijke politie zes ton hasj in beslag genomen. De veiligheidsdienst DGSN maakte woensdag bekend dat het om een internationaal netwerk zou gaan. Er is ook een onbekende som geld in dirhams in beslag genomen evenals vijf voertuigen. Wat de bestemming van de vangst had moeten zijn is niet bekend gemaakt.

Marokko wil aantonen ernst te maken met de aanpak van grootschalige hasjhandel. De minister van Binnenlandse Zaken, Mohand Laenser, liet onlangs weten dat er in dat het noordoosten van het land, het Rifgebergte, 60% minder areaal met hennep is beplant dan in 2002. In hoeverre die harde aanpak werkelijk ernst wordt is aan twijfel onderhevig. De drugshandel lijkt zich in Marokko ook te hebben verschanst in de bovenwereld.

Afgelopen week werd een functionaris van de gerechtelijke politie in Sidi Kacem, Benaïssa Bouasria, veroordeeld tot zes jaar cel door een rechtbank in Casablanca omdat hij deel uitmaakte van een internationale criminele drugsorganisatie.

In Zwitserland zijn onlangs leden van de criminele clan El Maleh veroordeeld wegens het witwassen van drugsgelden.