Zes ton wiet gepakt in Colombia

De Colombiaanse politie heeft donderdag zes ton wiet en 392 kilo cocaïne in beslag genomen. Door het hele land zijn negen mensen aangehouden. Volgens Colombiaanse media had de organisatie een link met Nederlandse en Panamese criminelen. In Ecuador is 3,3 ton cocaïne in beslag genomen.

Dure auto’s

De drugs zouden worden verscheept naar Panama en Venezuela. Hoofdverdachte is Hernán José Roa Ibarra, alias “Hernán”, de in de Noord-Colombiaanse stad Baranquilla werd opgepakt. De groep transporteerde drugs in relatief kleine hoeveelheden in dure auto’s door het land. Het onderzoek heeft volgens de politie een jaar in beslag genomen. Hoe de verbanden met Nederlandse criminelen lagen is niet duidelijk.

Melasse

In Ecuador is afgelopen week in de havenstad Guayaquil 3,3 ton cocaïne in beslag genomen die naar Mexico zou worden vervoerd. Er zijn vijf mensen aangehouden. De drugs zat verpakt in een lading melasse (een bijproduct van suikerriet).

Nederland

Volgens het Ecuadoriaanse ministerie van Binnenlandse Zaken was de drugs eigendom van een organisatie die cocaïne naar Spanje en Nederland verscheepte. In de eerste maanden van 2015 is in Ecuador 16 ton coke in beslag genomen. Veel cocaïne die vanuit Ecuador wordt verstuurd is afkomstig uit Peru, momenteel de grootste exporteur van de drug. Maar er komt ook cocaïne uit Colombia het land binnen.