Zes van Breda opnieuw veroordeeld door hof (UPDATE)

De zes mannen en vrouwen die verdacht zijn van de moord op de Chinese vrouw Tim Mui ‘Oma Mok’ Cheung (56) in 1993 zijn woensdag door het gerechtshof in Den Haag opnieuw veroordeeld. De straffen, die inmiddels door de verdachten zijn uitgezeten, blijven staan.

Mishandeld

Het Openbaar Ministerie had geëist dat de mannen en vrouwen opnieuw zouden worden veroordeeld, tot dezelfde straffen voor de roofmoord in een Chinees restaurant op Tim Mui Cheung, waar de gokkast werd leeggehaald. De vrouw was zwaar mishandeld. In 1995 werden de drie mannelijke verdachten, Abdeslam T., Anil B. en Achmed L., in hoger beroep tot tien jaar cel veroordeeld voor de moord cq doodslag. Drie vrouwelijke verdachten kregen tot twee jaar cel voor medeplichtigheid. Eerst hadden de vrouwen belastende verklaringen afgelegd. Nu ontkennen ze allemaal bij de moord cq doodslag betrokken te zijn geweest.

Bekentenissen

De vrouwen beweren dat zij destijds onder druk van de politie valse bekentenissen hebben afgelegd. Ze deden dat nadat Abdeslam T. (41) in 2007 naar rechtspsycholoog Peter van Koppen stapte met de bewering dat hij onschuldig is. Van Koppen concludeerde dat de verklaringen van de vrouwen ‘signalen van valse bekentenissen’ vertoonden. Er kwam een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad, die in 2012 besloot dat de zaak opnieuw moet worden behandeld. Het gerechtshof oordeelt nu dus dat de straffen gehandhaafd blijven.

Ongeloofwaardig

Het hof vindt nu dat het ongeloofwaardig is dat de drie vrouwelijke verdachten in de moordzaak Oma Mok valse bekentenissen hebben afgelegd. De advocaat-generaal bracht onder meer recent opgedoken brieven van enkele vrouwelijke verdachten naar voren. De inhoud daarvan ondersteunt volgens het hof de aanvankelijke bekentenissen.

Advocaat Geert-Jan Knoops reageerde zwaar teleurgesteld: ‘Soms heb je dat gevoel in je loopbaan, hier is geen recht geschied.’

Arresten: en 2.