Zes verdachten aangehouden voor heroïnelijn naar Engeland

Zes verdachten aangehouden voor heroïnelijn naar Engeland

De Landelijke Recherche heeft zes mannen aangehouden voor heroïnesmokkel vanuit Azië naar Engeland, via Nederland, en het witwassen van tientallen miljoen euro’s. Het onderzoek startte bij informatie in versleutelde chats uit het platform Sky ECC.

Beeld is ter illustratie

Aangehouden

De verdachten werden dinsdagochtend aangehouden door de Dienst Speciale Interventies (DSI). Ook werden er huiszoekingen uitgevoerd in Amersfoort, Hooglanderveen, Purmerend, Hoorn, Zaandam, Amsterdam en Halfweg.

Tijdens de doorzoekingen werden onder andere een vuurwapen en munitie aangetroffen, voorwerpen die met de bewerking van drugs te maken hebben en grote geldbedragen in contanten en in crypto currency. Ook werd een Range Rover in beslag genomen, net als drie woningen in Vleuten, Amersfoort en Hooglanderveen.

Versleuteld

In 2022 startte de Landelijke Recherche het onderzoek op basis van informatie die onder andere afkomstig was uit het versleutelde communicatieplatform Sky ECC. Hieruit kwam naar voren dat een internationale criminele groep de drugs smokkelde. De verdachten waren betrokken bij het importeren naar Nederland van bijna 8000 kilo cocaïne uit de haven van Antwerpen.

In beslag

Daarvoor werd gebruik gemaakt van stashes waar eerder bij een doorzoeking in Zaandam al heroïne en hasj in beslag was genomen. Ook kreeg de politie zicht op meerdere drugstransporten naar het Verenigd Koninkrijk van cocaïne en heroïne. In Engeland is de gebruikersmarkt van heroïne veel groter dan in Nederland. Nederland fungeert dus als doorvoerland. Zo werden met grote regelmaat tientallen kilo’s cocaïne, heroïne en ketamine vervoerd naar Engeland. Met Engelse groothandelsprijzen kan aan een enkel transport al snel tussen de 1,5 à 2 miljoen euro worden verdiend, meldt de politie vrijdag in een bericht.

Het vermoeden is dat de verdachten ook tientallen miljoenen euro’s aan contanten via onder andere de Canarische Eilanden illegaal hebben doorgevoerd. Dat geld werd deels witgewassen door de aankoop van goud.

De zes aangehouden verdachten zijn mannen in de leeftijd van 27 tot 40 jaar. Ze zijn vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Den Bosch. Ze zitten nog steeds vast, aldus de politie.