Zesvoudig moordenaar: alleen begeleid verlof

Zesvoudig moordenaar Cevdet Y. die een levenslange gevangenisstraf uitzit mag niet onbegeleid op verlof. Dat heeft de president van de rechtbank in  Den Haag vrijdag bepaald in een kort geding. Y. schoot op 5 april 1983 in het Delftse café Het Koetsiertje zes mensen dood. Ted de Turk, zoals zijn bijnaam was in Delft, heeft geen uitzicht op gratie. Y. had onbegeleid verlof geëist, omdat hem zou zijn beloofd dat hij zich mocht resocialiseren en dat hij daarbij ook de bijbehorende verloftrajecten zou doorlopen.

De rechter vindt dat de man niet zonder begeleiding de straat op mag omdat dit grote onrust in de maatschappij teweeg zou brengen. Ook na 28 jaar is de impact van de zesvoudige moord nog groot. De rechter wijst ook op een slachtofferonderzoek uit 2009. Daarin staat dat slachtoffers en
nabestaanden de moorden nog lang niet goed hebben kunnen verwerken.

Y. heeft inmiddels een gezin gesticht. Hij mag al sinds 2002 op begeleid verlof van de Utrechtse van den Hoeve tbs-kliniek omdat hij ongeschikt werd geacht voor detentie. In 2009 werd dat begeleide verlof ingetrokken door de staatssecretaris van Justitie, maar het jaar erop draaide de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dit weer terug.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt tevreden te zijn met het vonnis.