Zesvoudig moordenaar onterecht op nachtverlof

Cevdet Yilmaz, de man die in 1983 een kind en vijf volwassenen in een café in Delft doodschoot, heeft tegen de tegen de regels in nachtverlof gehad. Volgens De Telegraaf was het verlof van Yilmaz de aanleiding tot de vertrouwenscrisis tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Van der Hoeven-kliniek, waar Yilmaz in behandeling is.

De geneesdirecteur van de kliniek is daarom met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld, en er mogen geen nieuwe tbs’ers worden opgenomen. Het ministerie kwam er in februari achter dat de kliniek de moordenaar toestond om ’s nachts bij zijn vrouw en kind te blijven slapen, terwijl dat niet is opgenomen in de machtiging voor eendaags onbegeleid familiebezoek.

‘Ongeschikt voor detentie’

Eerder was al bekend dat het protocol niet was nageleefd, maar het ministerie liet toen niet weten dat het om Yilmaz’ verlof ging. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff schreef destijds aan de Tweede Kamer dat de Van der Hoeven- kliniek het vertrouwen heeft geschaad, terwijl het ministerie en de klinieken elkaar ‘blindelings’ moeten kunnen vertrouwen.

Yilmaz schoot in april 1983 met een automatisch wapen twaalf kogels door een café, vermoedelijk nadat hij was uitgescholden. Onder meer een moeder en haar dochtertje kwamen om het leven. Na de zes slachtoffers die overleden, raakten vier mensen gewond. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd, maar in 2001 werd hij opgenomen in een tbs-kliniek omdat hij ‘ongeschikt voor detentie’ zou zijn.

Yilmaz werd onlangs opgenomen in de top-10 van zwaarste criminelen in het boek Crime Top 100.