Zesvoudig moordenaar Yilmaz wint van minister

Cevdet Yilmaz, de man die in 1983 in Delft 6 mensen dood schoot, komt hoogstwaarschijnlijk volgend jaar vrij. Er moet op korte termijn duidelijkheid komen over zijn gratieverzoek, besliste de rechtbank in Den Haag vandaag. De minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, wilde een advies van het OM afwachten over het gratieverzoek, maar de rechtbank heeft nu bepaald dat uitstel niet meer mag.


De Staat moet binnen twee maanden een voordracht indienen voor het gratieverzoek van Yilmaz, bijgenaamd Ted de Turk, die op 5 april 1983 in café Het Koetsiertje in Delft een ware slachting aanrichtte. Bij de schietpartij vielen zes doden en enkele gewonden. Yilmaz werd hiervoor op 1 juli 1985 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij diende in maart 2017 een gratieverzoek in.

Gratiewet

Het Openbaar Ministerie wilde dat verzoek afwijzen. Daarna adviseerde het gerechtshof Den Haag afgelopen september om hem wél gratie te verlenen. Vervolgens wilde de minister, die de uiteindelijke beslissing moet nemen, nog een nader advies van het OM. Maar dat mag niet van de rechter. Een nader advies van het OM is in strijd met de Gratiewet. De kans dat Yilmaz volgend jaar vrij komt, is nu vrij groot geworden.

Massamoord

De 62-jarige Cevdet Yilmaz pleegde de grootste massamoord uit de recente Nederlandse geschiedenis. Het Koetsiertje staat in de jaren tachtig bekend als een kroeg waar zich
nou niet bepaald de intellectuele elite van Delft verzamelt. Tegen halfzeven betreedt Yilmaz het pand en krijgt een aanvaring met één van de aanwezigen, Ton Smits. ‘Je mag dan wel een
Nederlands paspoort hebben, je bent en blijft een kanker-Turk’, voegt Smits hem toe. Yilmaz is in zijn eer aangetast. Hij verlaat woedend De Koets.Twaalf minuten later is hij terug. Met een
9mm pistool. Hij loopt naar Smits, trekt het wapen en schiet hem midden in zijn gezicht. Ton Smits is meteen dood. Met getrokken pistool gaat Cevdet Yilmaz hierna op weg naar buiten, waarbij hij kalm en beheerst, in executiestijl, vrijwel iedereen doodschiet die hij op zijn weg vindt. De hel die hij loslaat duurt dertig seconden.

Cevdet Yilmaz staat op nummer 9 in de Crime Top 100. In het gelijknamige boek staat een uitgebreid verhaal over de gruwelijke massamoord die hij pleegde.

Zie ook:

Zesvoudig moordenaar onterecht op nachtverlof

Komt Teeven eruit met de levenslange straf?

Staat moet ongebeleid verlof toestaan

Officier komt terug op levenslange eis Yilmaz

Geen verlof schutter Koetsiertje