‘Zet een man bij zijn deur’

Nabil B. (30) verscheen vanochtend op een pro-formazitting in de bunker in Osdorp. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan de vergismoord op Hakim Changachi in januari van dit jaar en het voorbereiden van de liquidatie van Khalid H., alias Imo. Het OM ziet veel bewijs in ontsloten pgp-berichten. 

Door Timo van der Eng

Volgens de officier van justitie heeft Nabil B. de Audi A5 (foto hieronder) geleverd die kort na de vergisliquidatie van Hakim Changachi op de Faustdreef in Utrecht brandend werd aangetroffen op de Pallas Athenedreef, zo’n vijf minuten rijden van het plaats delict. (Tekst loopt door onder de foto.)

Voorverkenningen

Het OM is van mening dat B. niet alleen de Audi heeft geleverd, ook zou hij voorverkenningen hebben gedaan om de wandelgangen van het eigenlijke doelwit van de liquidatie, Khalid H., in kaart te brengen. De officier van justitie baseerde zich daarbij onder andere op een groot aantal ontsleutelde pgp-berichten die zijn aangetroffen op een server in Costa Rica, zoals Crimesite eerder al meldde. Het OM gaf vanochtend de inhoud van enkele pgp-berichten prijs. Zou zo Nabil een beschrijving hebben gegeven van Khalid H., die in de communicatie via pgp regelmatig Imo werd genoemd. Ook heeft hij het kenteken van de auto van H. via zijn telefoon verstuurd, alsmede een foto van het beoogde slachtoffer.

‘Dank je broertje’

Ook citeerde de officier van justitie letterlijk uit de pgp-berichten: ‘Zet een man bij zijn deur’ en ‘Hij is via een andere ingang naar binnen gegaan’ wijzen volgens het OM er op dat de liquidatie van Khalid H. werd voorbereid.  Ook ‘Dank je broertje dan laat ik de head (schutters aldus de officier) komen’ laat zien dat een liquidatie werd voorbereid.

Familie op onderzoek

Het Openbaar Ministerie denkt dat de Nabil die de pgp-berichten heeft verstuurd en ontvangen de verdachte Nabil B. is. Het OM baseert zich daarbij onder andere op verklaringen van anonieme getuigen die stellen dat B. enkele dagen na de vergisliquidatie van Hakim Changachi een ontmoeting heeft gehad met de nabestaanden van het slachtoffer. Tijdens die bijeenkomst zou Nabil B. duidelijk hebben gemaakt dat hij wel de Audi heeft geleverd, maar niet wist dat deze gebruikt zou worden bij een liquidatie. De familie Changachi is in de weken na de vergisliquidatie zelf ook op onderzoek gegaan zo bleek vanochtend tijdens de pro-formazitting.

Zwijgrecht

De advocaat van Nabil B. benadrukte dat er ontzettend veel mensen zijn met de naam Nabil en dat het daarom vrijwel onmogelijk is om de Nabil van de pgp-berichten te koppelen aan zijn cliënt. De advocaat wilde dan ook dat de voorlopige hechtenis van B., die op 5 september werd aangehouden, werd geschorst. De rechtbank ging daar niet in mee. Nabil B. beroept zich op zijn zwijgrecht. Zijn advocaat wenste niet in te gaan op vragen van Crimesite.

Derde man

Nabil B. is de derde man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de vergisliquidatie van Hakim Changachi. De andere verdachten zijn Guyno O. en Ferrel T. Nabil B. wordt ook verdacht van het voorbereiden van de (mislukte) liquidatie van Khalid H. – het eigenlijke doelwit, per vergissing werd Hakim Changachi doodgeschoten. Voor die voorbereiding zitten nog twee anderen vast: Marciano D. en Jerrel Z. Een andere betrokkene bij beide zaken was Justin Jap Tjong. Hij is echter enkele dagen na de vergismoord op Hakim Changachi zelf geliquideerd.