Mexico bevestigt dood Zeta-leider

De Mexicaanse Marine heeft dinsdagavond in een verklaring bevestigd dat een man die zondag werd gedood in een vuurgevecht met Mexicaanse mariniers in het noordoosten van het land één van de twee leiders van Los Zetas is. Het gaat om Heriberto Lazcano Lazcano (37) alias Z3. Dna-onderzoek heeft zijn identiteit vastgesteld. In Mexico is dat nieuws een sensatie omdat Lazcano één van de drie meest gezochte criminelen van het land was.  

Los Zetas, die vooral sterk zijn in het oosten van Mexico, zijn samen met het Sinaloa-kartel de sterkste en zeker de meest gewelddadige criminele groep in Mexico.

Sinds zondag waren er al geruchten over de dood van Z3 nadat een patrouille van mariniers in een vuurgevecht was geraakt met een klein konvooi van SUV’s. Volgens de Marine was er sprake van een routine-patrouille in landelijk gebied. Toen de SUV’s in zicht kwamen openden inzittenden ogenblikkelijk het vuur op het mariniers-peloton, met automatische geweren en handgranaten. 

Uiteindelijk bleven er twee narco’s dood achter, onder wie Lazcano of Z3 of ook wel El Lazca genoemd. Eén marinier werd gedood. Zeker één Zeta wist te ontkomen.

Uit andere berichten komt naar voren dat de inzittenden van de SUV’s in een klein dorpje naar een honkbalwedstrijd zaten te kijken en de komst van de mariniers niet hadden opgemerkt. Er is ook geschreven dat de Marine getipt zou zijn door een persoon die aanwezig was in het dorpje.

De beloning in de Verenigde Staten voor de gevangenneming van Lazcano was vijf miljoen dollar. In Mexico was de beloning ruim 24 miljoen pesos (bijna 1,5 miljoen euro).

Heriberto Lazcano Lazcano was op 17-jarige leeftijd een recruut van het Mexicaanse leger. Zijn eenheid was een commando-eenheid, de Grupo Aeromóvil de Fuerzas Especiales (GAFES) die speciaal was opgericht om de drugshandel te bestrijden. Op zijn 24ste verzeilde hij in de drugshandel net als een 30 andere elite-soldaten. Ze waren omgekocht door de toenmalige leider van het Golf-kartel. Aanvankelijk opereerden de ex-soldaten als de gewapende arm van het Golf-kartel maar enkele jaren geleden scheidden de leiders van de Zetas zich af om voor zichzelf te beginnen.

De Zetas zijn in een gewelddadige strijd verwikkeld met het Golf-kartel en het Sinaloa-kartel.

Lazcano werd leider van de Zetas nadat Z1 in 2004 was doodgeschoten. Lazca gold als de nummer 2 van de Zetas, nadat hij deze zomer zou zijn afgezet door Miguel Treviño Morales (Z40). 

Zie ook: Zetas-baas liet lichaam stelen 

Lees meer over de Mexicaanse drugsoorlog op Dossier Mexico.

{youtube}YYpxSeBx7MY{/youtube}